Denník N

Maďari na Slovensku majú k očkovaniu nižšiu dôveru. Môže za tým byť aj vypadnutie maďarských strán z parlamentu

Vakcína je cesta von z izolácie. Herečka Judit Bárdos v kampani na podporu očkovania. Foto - MZ
Vakcína je cesta von z izolácie. Herečka Judit Bárdos v kampani na podporu očkovania. Foto – MZ

Prieskumy z októbra a februára ukazujú, že dôvera obyvateľov Slovenska k očkovaniu rastie, ale občania maďarskej národnosti veria vakcínam proti covidu menej.

Maďari žijúci na Slovensku majú nižšiu dôveru k štátu a to sa môže prejaviť aj pri očkovaní proti covidu. Situácii podľa niektorých sociológov nepomôže ani to, že najpočetnejšia menšina už takmer rok nemá svojich zástupcov v parlamente a nemôže sa teda priamo zúčastňovať na politickej diskusii o pandémii.

Nižšiu dôveru Maďarov k očkovaniu potvrdili dva prieskumy agentúry Focus. Prvý bol zverejnený ešte v októbri a ukazoval všeobecnú skepsu populácie na Slovensku. Zaočkovať by sa dalo iba 32 percent respondentov, takmer 13 percent ľudí nevedelo odpovedať a 55 percent by vakcínu odmietlo. Za vakcínu boli najmenej už aj vtedy Maďari žijúci na Slovensku, z ktorých by sa dalo zaočkovať iba 21 percent.

Vo februárovom prieskume sa už výrazne zvýšil pomer tých, ktorí by sa dali zaočkovať ihneď: bolo ich skoro štyridsať percent. Ďalších 38,5 percenta zatiaľ váha, ale neodmietajú vakcínu úplne. Určite sa nedá zaočkovať iba necelých 19 percent respondentov.

Medzi Maďarmi je výrazne nižší podiel

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Maďarská aliancia

Očkovanie proti koronavírusu

Slovensko

Teraz najčítanejšie