Denník N

Lieči pľúca, dve tretiny pacientov v jej ambulancii sú po covide. V normálnej situácii by časť z nich ešte ležala v nemocnici

Pneumologička Katarína Dostálová. Foto – Dominika Kubičková
Pneumologička Katarína Dostálová. Foto – Dominika Kubičková

Lekárka Katarína Dostálová upozorňuje na to, že po prekonaní covidu často lekári špecialisti nahrádzajú zahltené nemocnice.

Katarína Dostálová má v Bratislave pľúcnu ambulanciu. Teraz sa stará najmä o pacientov po prekonaní covidu. Nielen po ťažkom priebehu, kašľa sa často nevedia zbaviť ani mladší s ľahším priebehom.

V rozhovore hovorí:

  • ako vyzerajú postihnuté pľúca po ťažkom priebehu covidu,
  • ako dlho sa liečia pacienti po prekonaní koronavírusu,
  • prečo antigénové testovanie spôsobuje problémy,
  • o akútnom nedostatku pľúcnych ambulancií a nezáujme
  • ako lieči mladších pacientov po ľahkom priebehu ochorenia.

Koľko máte pacientov, ktorí prekonali covid?

Tvoria dve tretiny tých, čo ku mne denne prídu. Je to už veľmi vysoké číslo. Pacienti s chronickými ochoreniami, ktorí by mali prísť na kontrolu, zasa teraz chodiť nechcú, kým sa necítia naozaj zle. Časť postcovidových pacientov chodí úplne legitímne, lebo sú prepustení z nemocnice po ťažkých zápaloch pľúc. Časť z nich sa liečila doma, ale tiež mali zápal pľúc a tí tiež potrebujú pomoc. Ale poisťovne dali výnimku, že na vyšetrenia netreba výmenný lístok, a tak k nám chodia aj takí, ktorí by nemuseli.

Akí sú to pacienti?

Napríklad ide o mladých ľudí – dvadsiatnikov, ktorí mali mierny priebeh. Naštudovali si, že môžu mať v budúcnosti komplikácie, tak chcú, aby sme ich prezreli. Snažíme sa vyšetriť aj takých, oberá nás to však o veľa času.

Boja sa, či sú ich pľúca v poriadku? 

Áno. Chcú len počuť, že si myslím, že je to v poriadku a že u nich neočakávam trvalé následky. Potom sa upokoja a idú domov.

Aké vyšetrenia im robíte?

Pýtam sa na ich ochorenia. A potom ich klasicky vyšetrím – popočúvame ich, zmeriame saturáciu, posielame ich na röntgen. Ak už ubehlo štyri či päť týždňov od covidu, tak im robíme takzvané funkčné vyšetrenia – spirometriu, kde im meriame rôzne prietoky a objemy vydychovaného vzduchu.

Potom im robíme aj meranie difúznej kapacity, čo je dôležité vyšetrenie najmä pre tých, ktorí mali rozsiahlejší covidový zápal pľúc. Ukazuje, koľko percent plochy pľúcnych mechúrikov je funkčných, koľko percent sa zapája do výmeny plynov, aby ste do svojho tela dostávali kyslík. Zdravý človek by to mal mať okolo 80 percent. V poslednej dobe sa stretávam s pacientmi, ktorých po ťažkom priebehu prepustili z nemocnice a majú túto hodnotu napríklad na úrovni 35 percent. Ich difúzna kapacita je vážne redukovaná.

Znamená to, že nedokážu dýchať tak, aby mali dostatok kyslíka? 

Presne tak. Znamená to, že časť z nich, ktorá má hodnoty okolo 35 percent a menej, máva nedostatok kyslíka, aj keď sú v pokoji. Potom máme pacientov, ktorí majú hodnoty okolo 45 percent. Tí majú v pokoji

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Koronavírus

    Rozhovory

    Slovensko

    Teraz najčítanejšie