Denník N

Týždeň v práve Rada Procházku: „Spatřil jsem vakcínu, oblohou letěla…“

Sudca Richard Molnár. Foto N – Tomáš Benedikovič
Sudca Richard Molnár. Foto N – Tomáš Benedikovič

Opletačky na trase Bratislava – Košice 2. Vojna a právo na život 3. Telegraficky zo Štrasburgu + Referendum týždňa

Čerstvé udalosti z oblasti práva komentuje ústavný právnik a bývalý poslanec NR SR Radoslav Procházka

1. Opletačky na trase Bratislava – Košice

Ústavný súd rozhodol, že Najvyšší súd porušil práva obvineného sudcu Richarda Molnára, a vrátil mu vec na opätovné prerokovanie a rozhodnutie. Vyslovil, že pri skúmaní námietky zaujatosti voči sudcovi Jurajovi Klimentovi postupoval Najvyšší súd svojvoľne a že zároveň došlo k „hrubému porušeniu práva na urýchlené rozhodnutie o trvaní väzby“.

Návrhu na okamžité prepustenie z väzby však nevyhovel a nevyhovel ani námietke, že väzba je nedôvodná. To má posúdiť Najvyšší súd po tom, ako sa ústavne súladným spôsobom vyrovná s námietkou zaujatosti.

Na tento nález reagoval predseda súdnej rady Ján Mazák tvrdením, že v skutočnosti postupoval svojvoľne Ústavný súd, ktorý si údajne nevšimol stanovisko trestného kolégia a rozhodol nekvalifikovane. Podľa Mazáka tým Ústavný súd marí úsilie „vytvárať ovzdušie dôvery a rešpektu pred rozhodovaním súdov.“

Buďme veľkorysí a teatrálnu obavu predsedu súdnej rady, že ak sudcovia Najvyššieho súdu budú postupovať v súlade s ústavným nálezom, vystavia sa tým disciplinárnemu stíhaniu, považujme len za rétorickú figúru. Príspevok k vytváraniu ovzdušia rešpektu k súdnym rozhodnutiam je to síce pozoruhodný, nota bene od predsedu Súdnej rady, ale proti gustu žiaden dišputát.

Ústavný súd na túto kritiku reagoval tlačovou správou, v ktorej uviedol, že ono stanovisko trestného kolégia sa týka iných okolností, než aké boli predmetom sťažnosti. Doplnil ešte tvrdenie, že

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Týždeň v práve Rada Procházku

Komentáre

Teraz najčítanejšie