Denník N

Ako zistíte, či ste závislý od alkoholu? Koľko pohárov predstavuje bezpečné pitie? Čo urobiť, keď to už preháňate?

Aleš Kuda. Foto - archív A. K.
Aleš Kuda. Foto – archív A. K.

Klienti ma prosia, aby som im pomohol prestať piť. Keď sa pýtam, čo v živote sú ochotní zmeniť, povedia, že nič, že všetko je v poriadku, iba nechcú piť. Práve to je ich omyl – keby bolo všetko v poriadku, nepili by, tvrdí adiktológ Aleš Kuda.

➡️ Počúvanie podcastov Denníka N je najpohodlnejšie v aplikácii Denníka N. Zvuk Vám nepreruší, ani keď zmeníte stránku, a počúvať môžete aj bez pripojenia na internet. Sťahujte kliknutím sem.

Tento text načítal neurálny hlas. Najlepšie sa počúva v aplikácii Denník N, aj s možnosťou stiahnutia na počúvanie offline. Našli ste chybu vo výslovnosti? Dajte nám vedieť.

Pri téme nadmerného pitia alkoholu nerád hovoríte o závislosti, ale skôr o kompulzívnom správaní. Nie je to len hra so slovíčkami?

Nie je. Pojem závislosť sme si zvykli nadužívať. Nerozlišujeme, či človek pije rizikovo, problémovo, nadmerne, rovno hovoríme o závislosti. Pojem kompulzívne správanie nám preto poskytuje oveľa širší priestor na pochopenie toho, akú rolu zohráva alkohol v živote klienta. Súbor ľudí, ktorí pijú priveľa alkoholu, je totiž oveľa širší ako súbor závislých.

Predstavte si 10 klientov, ktorí prišli na liečenie. Jasné, že niektoré znaky budú mať spoločné, ale zároveň bude platiť, že ide o 10 individuálnych príbehov a ku každému musíte pristupovať inak. Čo klient, to iná rola alkoholu v jeho živote, preto paušálne metódy pri liečbe týchto ľudí nefungujú. Efektívna intervencia znamená, že budem cieliť veľmi konkrétne na to, prečo človek veľa pije.

Existuje bezpečná hranica pitia alkoholu, pri ktorej sa nemusím zamýšľať, či to nepreháňam?

Svetová zdravotnícka organizácia jasne tvrdí, že bezpečná hranica rovná sa žiadny alkohol. Česká a slovenská kultúra pitia je však v praxi benevolentnejšia. Ak chceme hovoriť o relatívne bezpečnej hranici užívania alkoholu, u zdravého dospelého muža by rozhodne nemalo ísť o viac ako 14 pohárov alkoholu týždenne. U zdravej dospelej ženy je to sedem pohárov alkoholu týždenne.

Čo znamená pohár?

Jedno veľké pivo je ekvivalent dvoch deci vína alebo jedného panáka, lebo obsahujú približne rovnaké množstvo čistého alkoholu. Ak si teda dávate dve pivá denne, ste relatívne v bezpečí.

To znie inak dosť benevolentne. Za mesiac je to 60 pív.

Opakujem, že najlepšie je nepiť vôbec. Už jedno pivo denne nie je zdravé, každý alkohol je pre telo otrava. Je to jed, s ktorým si telo musí poradiť. To, čo spomínam, sú najbenevolentnejšie čísla, aké poznám. Iní adiktológovia by vám asi povedali tvrdšie hranice.

Čo ak si celý týždeň nedám žiadne pivo a v sobotu rovno 14?

Maximum sú tri drinky za deň, čiže určite nie. Navyše je dobré dávať si pauzy a nepiť každý deň. Ešte raz – alkohol je tvrdá droga. To, že sme sa spoločensky dohodli, že ju budeme tolerovať, na tom nič nemení.

Viem si sám zistiť, či som alebo nie som závislý od alkoholu?

Skúste mesiac nepiť žiadny alkohol. Ak sa budete musieť premáhať, aby ste to dodržali, máte vážny problém. Ak to nevydržíte, bude vám jasné, že potrebujete odbornú pomoc. Pri suchom mesiaci pritom nejde len o to, že si niečo dokážete, lebo niektorí to aj vydržia, ale potom sa rovno „rozbijú na kašu“. Takýto mesiac vám inak krásne ukáže, kde všade a pri akej príležitosti pijete.

O čom presne vypovedá, že ten mesiac vydržím, ale mám opakované nutkanie dať si alkohol?

O tom, že sa pohybujete na hranici rizikového až problémového pitia. Taký človek by sa mal vážne zamyslieť a niečo zmeniť. Rozhodne by mal na alkohole ubrať, respektíve rovno abstinovať. Ak máte nutkanie napiť sa, logicky to ukazuje, že už máte problém. Krásne to vidieť na pacientoch, ktorí sa pre nejakú chorobu dostanú do nemocnice, zrazu sa nemôžu napiť a vyskočia im abstinenčné príznaky. Aj ich samých prekvapí, že majú tento problém.

Existuje aj iná metóda, ako sa rýchlo otestovať, či nepijem priveľa?

Na internete je veľa skríningových dotazníkov. Jeden z celkom dobrých má iba štyri otázky – prvá znie, či ste už niekedy premýšľali, že by ste mali piť menej. Druhá je o tom, či vás už okolie niekedy neupozornilo, že pijete priveľa. Tretia otázka sa týka toho, či ste už niekedy mali pocity viny za to, že ste pili, lebo ste si nepamätali, čo ste vyvádzali. Štvrtá otázka znie, či ste si už niekedy museli dať na druhý deň „vyprošťovák“ na opicu.

Ak ste čo len na jednu otázku odpovedali kladne, rozhodne by ste sa mali zamyslieť, koľko a ako pijete. Ak ste kladne odpovedali na všetky štyri, je isté, že máte problém s alkoholom.

Čo s pitím alkoholu urobila korona? Mnohí nechodia do práce, ale majú home office, a kým v kancelárii by si alkohol nikdy nedali, doma im to môže pripadať normálne. Iní stratili prácu a sú zúfalí, čo takisto býva dôvod siahnuť po fľaške. Pribudol aj stres z obáv o budúcnosť. Rozpijeme sa o to viac?

Korona je nepochybne riziková. Keď niekto každé ráno odíde do práce, kde sa nemôže napiť, logicky cez deň nepije. Doma mu však nič nebráni, aby si okrem notebooku otvoril aj fľašku piva či vína. Napriek tomu si dnes nedovolím hovoriť závery, že nám určite stúpne počet závislých od alkoholu. Ubehol príliš krátky čas a nemáme na to dáta. Skôr si myslím, a ukazujú to už aj štúdie, že sa roztvárajú nožnice – ľudia, ktorí boli na hrane problémového pitia, majú tendenciu

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Alkoholizmus

Rozhovory

Slovensko, Svet, Zdravie

Teraz najčítanejšie