Denník N

Gyimesi z OĽaNO: Menšiny na Slovensku ohrozuje multikulturalizmus a SaS

Foto N - Vladimír Šimíček
Foto N – Vladimír Šimíček

Za posledných dvanásť rokov nikto neriešil tému posilňovania národnej identity, a preto bolo treba začať aj diskusiu o otázke národnosti v sčítaní obyvateľov, vraví poslanec z OĽaNO György Gyimesi.

Pred sčítaním obyvateľov prebehla búrlivá diskusia o tom, či treba ľuďom umožniť, aby mohli vyjadriť svoj vzťah k viacerým národnostiam. György Gyimesi z OĽaNO spolu s mimoparlamentnými stranami SMK a Spolupatričnosť na poslednú chvíľu navrhol z dotazníka sčítania vypustiť otázku o druhej národnosti, no štatistický úrad napokon rozhodol otázku ponechať. Gyimesi tvrdí, že v tejto diskusii slovenská väčšina opäť prevalcovala Maďarov. V rozhovore s ním sa dočítate:

  • kto chce podľa poslanca vymazať Maďarov z mapy Slovenska;
  • či existujú prvoradí a druhoradí predstavitelia menšín;
  • či je správne, ak chcú politici určovať vzťah ľudí k ich národnosti;
  • prečo považuje SaS za nacionalistickú a protimenšinovú stranu.

V dotazníku sčítania obyvateľov zostali dve otázky o národnosti. Je to pre vás sklamanie?

Ak bude interpretácia výsledkov pre národnostné komunity pozitívna, tak to pre mňa sklamanie nebude. Ak sa teda všetci tí, ktorí sa prihlásia k druhej národnosti ako k menšinovej, budú započítavať k danej menšine do percentuálneho kvóra. Toto nepôjde bez toho, aby legitímny orgán vytvoril takýto interpretačný rámec. Takýmto legitímnym orgánom by mohol byť orgán, ktorý má splnomocnenie od vlády. Či to bude ministerstvo kultúry alebo priamo pani štátna tajomníčka Kumanová, je mi úplne jedno. Musí však na to mať legitimitu od vlády.

Vláda by teda mala poveriť niekoho, aby tú otázku vyriešil.

Presne tak. Ak akýkoľvek orgán bude mať takéto splnomocnenie – a ja by som bol toho, samozrejme, rád súčasťou –, budem hneď pokojnejší.

Ondrej Dostál z poslaneckého klubu SaS už minulý týždeň povedal, že sa na riešení tejto otázky intenzívne pracuje. Viete o tom niečo konkrétnejšie?

Viem o tom len toľko, že pani štátna tajomníčka Kumanová chce zvolať takúto komisiu. Mám prísľub, že v tej komisii mám byť aj ja, ale nič bližšie o tom neviem.

Vy ste boli proti druhej otázke o národnosti. Nebolo by však aj pre menšinové komunity dobré, ak by aj takto mohli nadviazať vzťah aj s tými, ktorí sa z nejakého dôvodu asimilovali alebo sa od svojej komunity odtrhli?

Táto otázka nie je v príčinnej súvislosti so sčítaním obyvateľov. Zatiaľ nevieme, koľko percent obyvateľov sa prihlási k druhej národnosti, koľko z nich si uvedie slovenskú ako menšinovú a opačne. Môžeme sa o tom baviť až vtedy, ak budeme mať relevantné dáta. V Českej republike sa napríklad k takejto dvojakej národnosti prihlásilo

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Maďarská aliancia

Sčítanie obyvateľov 2021

Slovensko

Teraz najčítanejšie