Denník N

Rodičom sme potajomky chystali oslavu 45. výročia svadby, oni sa rozprávali o rozvode

Ilustračné foto - Flickr.com/Markus ›fin‹ Hametner
Ilustračné foto – Flickr.com/Markus ›fin‹ Hametner

Ľudia o rozvode môžu uvažovať aj po desaťročiach manželstva, keď majú pocit, že ich vzťah sa vyprázdnil.

Súrodencom Marekovi, Dušanovi, Zuzane a Dane ich priatelia a priateľky často hovorili, že majú super rodičov. Bolo to tak, kým ešte chodili na základnú školu, aj dávno potom.

Dve sestry a dvaja bratia opisujú rodičov ako skromných, pracovitých, láskavých ľudí, ktorí nemali veľké pracovné alebo finančné ambície, stačilo im, že boli všetci zdraví a spolu.

„Možno to bolo preto, že mama bola od dvanástich rokov do dosiahnutia dospelosti v detskom domove a otec stratil svojho tata ako sedemnásťročný. Brali sa mladí, ale vtedy to bolo tak, mama mala 21, otec 23 rokov. Najpodstatnejšia pre nich bola rodina v takom tom klasickom vnímaní ich generácie – doma vždy navarené, upratané, žiadne výstrelky. My sme museli nosiť dobré známky, pomáhať mame aj otcovi, cez víkendy sme chodili na výlety vlakom, keďže sme dlho nemali peniaze na auto, lebo naši nám radšej platili jazykové kurzy, kupovali encyklopédie, ako jedni z prvých sme mali doma počítač,“ opisuje Marek.

On aj jeho sestra Dana zdôrazňujú, že hoci mali ich rodičia len učňovské vzdelanie, trvali na tom, aby si všetky deti urobili minimálne maturitu. Napokon všetci štyria skončili vysoké školy. V rodine tak majú lekára, farmaceutku, učiteľku jazykov na bilingválnom gymnáziu a geodeta.

„Pre našich bolo toto dôležitejšie ako všetko ostatné. Aj keď to znamenalo, že ako jediní zo svojho okruhu známych mali ešte pred pár rokmi socialistickú kuchynskú linku Carmen kúpenú niekedy na začiatku 80. rokov.“

Keď sa im deti ponúkli, že sa im zložia na novú, urazili sa. Súrodenci, ktorým sa všetkým dobre darilo, sa preto rozhodli, že keď sa naskytne príležitosť, rodičom sa „odvďačia“ tak, aby to nemohli odmietnuť.

Pred dvoma rokmi

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Vzťahy

Rodina a vzťahy

Teraz najčítanejšie