Denník N

Velebil teroristov a urážal monarchiu: kto je rapper Pablo, pre ktorého mladí Španieli po nociach devastujú mestá

Násilné protesty proti uväzneniu katalánskeho rappera Pabla Haséla v Barcelone. Foto – TASR/AP
Násilné protesty proti uväzneniu katalánskeho rappera Pabla Haséla v Barcelone. Foto – TASR/AP

Rapper Pablo Hasél dostal deväť mesiacov väzenia za texty piesní a príspevky na Twitteri, v ktorých urážal kráľovskú rodinu a velebil terorizmus.

Katalánci o chvíľu nebudú mať kam vyhadzovať smeti. Hoci národ s bohatými skúsenosťami s demonštráciami vie protestovať aj pokojne, z času na čas sa nočné zhromaždenia nezaobídu bez násilností.

Tak to bolo aj posledné tri noci, keď v Barcelone a iných mestách v regióne horeli kontajnery, praskali výklady a lietali kamene.

„Osloboďte Pabla,“ stálo na mnohých transparentoch v rukách ľudí pochodujúcich cez slávnu ramblu neďaleko gotickej štvrte v Barcelone. V Lleide, Hasélovom rodnom meste, sa ozývalo: „Pablo, súdruh, nie si v tom sám.“

Pablo Hasél je španielsky rapper známy svojimi ultraľavicovými postojmi, ktorého súd poslal na deväť mesiacov do väzenia za príspevky na Twitteri a texty piesní, v ktorých urážal kráľovskú rodinu, obvinil políciu z mučenia a vraždenia demonštrantov a migrantov, a velebil terorizmus.

„Myslím si, že väčšina tých, čo podporujú Haséla, si len mylne zamenila jeho trest za urážku kráľa so slobodou prejavu. Nemyslím si, že to je hnutie na jeho podporu, ale ide o obhajobu práva kritizovať monarchiu,“

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Svet

Teraz najčítanejšie