Denník N

Bill Gates ponúka návod, ako odvrátiť klimatickú katastrofu: a všetci by sme mali počúvať

Uhoľná elektráreň a veterná turbína v v Nemeckom Gelsenkirchene. Foto - TASR/AP
Uhoľná elektráreň a veterná turbína v v Nemeckom Gelsenkirchene. Foto – TASR/AP

Preformulovanie klimatickej katastrofy na technický problém a biznisovú príležitosť nám pomôže prekonať kultúrne rozdiely v debate. Nemáme inú možnosť.

Autor je analytik Inštitútu pre stratégie a analýzy úradu vlády,
text predstavuje jeho súkromný názor

Je ľahké odsúdiť novú knihu How to Avoid a Climate Disaster: The Solutions We Have and the Breakthroughs We Need (Ako odvrátiť klimatickú katastrofu: riešenia, ktoré máme, a prelomy, ktoré potrebujeme) od Billa Gatesa, ktorá sa na pulty amerických kníhkupectiev dostala tento utorok 16. februára, ako ďalšiu lekciu od pokryteckej globálnej elity, ktorá vlastní obrovské domy a lieta po svete v súkromných lietadlách, o tom, ako majú bežní ľudia meniť svoje životné návyky pod hrozbou takého abstraktného ohrozenia, ako je klimatická katastrofa. No z viacerých dôvodov by to bola obrovská chyba.

Jedným z hlavných je podstata Gatesovej knihy – konkrétne technické riešenia, ktoré máme a ktoré potrebujeme, aby sme sa do roku 2050 dostali na úroveň nulových emisií skleníkových plynov z dnešných približne 51 miliárd ton. Dominantnou témou je získavanie čistej elektriny, ktorá je potrebná na drvivú väčšinu ľudskej aktivity – a následne elektrifikovanie procesov, na ktoré dnes potrebujeme fosílne palivá.

Väčšina technológií prezentovaných v Gatesovej knihe nie je nová. Čo robí túto knihu a Gatesov prístup k téme naozaj výnimočným, je práve jasné pomenovanie prichádzajúceho problému klimatickej zmeny nie ako existenčnej katastrofy, ale ako technického a ekonomického problému. A váha, ktorú tejto téme dodáva bývalý najbohatší muž planéty. Pretože debata o tomto probléme je, bohužiaľ, všetko, len nie technická.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Klimatická kríza

Komentáre

Teraz najčítanejšie