Denník N

High 5ive: Čo je za hranicou našich životov, sa nás netýka? O potrebe myslieť dlhodobo

Mŕtvi, živí, budúci. Grafika - Roman Krznaric
Mŕtvi, živí, budúci. Grafika – Roman Krznaric

Pravidelný osobný výber počinov z mora (pop)kultúry, ktoré by vás mohli zaujať.

*

Všetko úsilie dnes smeruje k potlačeniu pandémie. Zároveň vieme, že v budúcnosti sa môžu objaviť iné vírusy. Pravdepodobne pôjde opäť o zoonózy, čiže o prenos zo zvieraťa na človeka. Prispievame k tomu aj my, a to naším správaním voči prírode. Náš postoj k aktuálnemu problému a k tým budúcim je však diametrálne odlišný.

Ide o rozdiel medzi krátkodobým a dlhodobým myslením. Logicky chceme riešiť dnešnú situáciu, no zanedbávanie tej budúcej bude výrazne komplikovať náš ďalší život. A najmä existenciu prichádzajúcich generácií. Netýka sa to len pandémií, ale aj iných dlhodobých výziev – klimatickej či migračnej krízy a ďalších.

Roman Krznaric sa vo svojej knihe The Good Ancestor – How To Think Long Term in a Short-Term World venuje práve tejto téme. Existuje solidarita medzi pokoleniami? Sme povinní myslieť na životné podmienky našich potomkov? Dokážeme preklenúť fixáciu na súčasnosť a postaráme sa o populáciu aj z dlhodobého hľadiska? Čítajte.

*

Kedysi platilo, že človek by si aj bol rád vybral z kultúrnych produktov (hudobných či filmových), ale najprv sa musel k nim dostať. Dnes je to naopak. Dostupné začína byť takmer celé kultúrne dedičstvo a výzva je skôr v tom, či si v tejto obrovskej ponuke dokážeme vybrať. Prišiel čas archívov a ľudí, ktorí majú chuť sa v nich hrabať.

Ak k nim patríte, dávam do pozornosti stránku Medzinárodnej federácie filmových archívovdesiatkami odkazov na národné filmové zbierky. Napríklad na Českú filmovú klasiku s takmer tromi stovkami snímok či na klasiku japonskej animovanej tvorby. Z mora ponuky vyberám film Vražda ing. Čerta od Ester Krumbachovej.

*

Vtipným príkladom toho, čo je internet schopný vygenerovať a uskladniť, je

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

High 5ive

Kultúra

Teraz najčítanejšie