Denník N

Mikas: Uvažujem, či to stojí za to byť terčom posmechu alebo za vyhrážky smrťou. Bojím sa o svoju rodinu

Hlavný hygienik Ján Mikas. Foto N - Tomáš Benedikovič
Hlavný hygienik Ján Mikas. Foto N – Tomáš Benedikovič

Hlavný hygienik Ján Mikas hovorí, že na Slovensku sa pri manažovaní pandémie nestali zásadné chyby. Snažím sa pre dobro veci vyjsť so všetkými, aj s čertom, vraví.

➡️ Počúvanie podcastov Denníka N je najpohodlnejšie v aplikácii Denníka N. Zvuk Vám nepreruší, ani keď zmeníte stránku, a počúvať môžete aj bez pripojenia na internet. Sťahujte kliknutím sem.

Tento text načítal neurálny hlas. Najlepšie sa počúva v aplikácii Denník N, aj s možnosťou stiahnutia na počúvanie offline. Našli ste chybu vo výslovnosti? Dajte nám vedieť.

Hlavný hygienik Ján Mikas je jednou z hlavných postáv pandémie. V rozhovore hovorí, ako niekedy musí vyhláškou vylepšovať zle napísané uznesenie vlády. Rozpráva aj o tom:

  • či sa cíti byť zodpovedný za dnešnú kritickú situáciu;
  • prečo by sa dal zaočkovať neregistrovanou vakcínou Sputnik V a prečo ju treba ľuďom ponúknuť;
  • kto ho požiadal, aby mohli poslanci hlasovať, aj keď boli pozitívni či
  • ako bude vyzerať podľa neho Veľká noc.

Keď sme v polovici júla mali 50 prípadov, najviac za dva mesiace, hovorili ste, že ste to čakali. Dnes máme najviac úmrtí na svete v prepočte na milión obyvateľov, prekročili sme hranicu 6000 úmrtí. Očakávali ste, že bude u nás taká zlá situácia?

Denne pribúda 2 až 2,5 tisíca nových potvrdených RT-PCR prípadov, s antigénnymi je to vyššie. Je dobré, že testovanosť na Slovensku je vysoká. Situácia mohla byť ešte horšia. Pandémie chodia vo viacerých vlnách, takže sme čakali, že druhá vlna príde. Prvú sme zvládli veľmi dobre, ale následkom je aj to, že malá časť populácie si vytvorila dostatočnú ochranu. A má to aj psychologický efekt. Ľudia si možno mysleli, že to zas ľahko prejde.

Zlom nastal, keď sa koncom leta začali množiť prípady, ľudia prichádzali z dovoleniek a vírus sa začal šíriť na oslavách, svadbách a v rodinách. Potom si všetci všimli, že situácia nebude taká jednoduchá. Teraz vidíme aj vznik nových mutantov, vysoké zastúpenie britského variantu a následkom toho máme dnešný stav.

Tento týždeň ste povedali, že opatrenia sú dostatočné, ale „ide o to, aby si ľudia uvedomili, že ich treba dodržiavať – ale úplne všetci“. Prečo ich nedodržiavame ako v prvej vlne?

Ak chceme nejakým spôsobom bojovať ďalej, musíme byť dôslední. Opatrenia sú nastavené dostatočne prísne, musia sa však dodržiavať. Nie je v silách kontrolných orgánov úplne všetko skontrolovať. Je na ľuďoch, aby ich dodržiavali. Pribudla nám teraz nová možnosť riešenia pandémie a to je vakcína. Čím viac ľudí a čím skôr sa dá zaočkovať, tým môže byť situácia na Slovensku lepšia.

Do akej miery ovplyvňuje nedodržiavanie pravidiel neprehľadná komunikácia a to, že opatrenia sú nejednoznačné a komplikované?

Rôzne vyjadrenia, často kontroverzné, vôbec

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Koronavírus

    Očkovanie proti koronavírusu

    Rozhovory

    Slovensko

    Teraz najčítanejšie