Denník N

Ženský tenis má novú šéfku. Osaková vyhrala Australian Open

Osaková s trofejou z Australian Open. Foto - TASR/AP
Osaková s trofejou z Australian Open. Foto – TASR/AP

„Skončila som,“ povedala v slzách Serena Williamsová a po prehratom semifinálovom zápase odišla z tlačovej konferencie.

39-ročnú Američanku mnohí považujú za najlepšiu tenistku histórie, chýba jej však jeden rekord, ktorý sa zúfalo snaží vyrovnať už niekoľko rokov.

Zdalo sa, že na tomto Australian Open sa jej to môže podariť. Do Melbourne prišla vo vynikajúcej kondícii, podávala výborné výkony a tenisoví odborníci sa zhodovali, že konečne môže získať vytúžený 24. grandslamový titul – prvý v pozícii matky.

Neurobila „nič nesprávne“, zmenili sa však okolnosti. Williamsovej už „nestačí hrať na sto percent“, pretože ženský tenis má „novú šéfku“.

Je ňou hráčka, ktorá vyrastala sledovaním jej zápasov. Je to o to symbolickejšie, že Naomi Osaková pripomína Williamsovú v najlepšej forme – akoby sme sledovali výmenu generácií v priamom prenose.

Osakovú pritom ešte prednedávnom považovali za hanblivú hráčku a mnohí sa obávali o jej psychiku. Lenže v posledných mesiacoch sa toho veľa zmenilo. V dnešnom finále dominantným spôsobom zvíťazila nad Jennifer Bradyovou 6:4, 6:3. Po vyrovnanom prvom sete jednoznačne ovládla priebeh zápasu.

Japonka na tomto Australian Open vyhrala sedem náročných zápasov a získala štvrtý grandslamový titul v kariére. Fanúšikovia medzitým špekulujú, aká bude Williamsovej budúcnosť.

Výnimočný príbeh sa však spája aj s porazenou finalistkou Bradyovou.

Porazila ju vlastnými zbraňami

Len ťažko si predstaviť náročnejší

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Australian Open

Tenis

Šport a pohyb

Teraz najčítanejšie