Denník N

Senátor Ted Cruz zobral dcéry za teplom do Mexika, keď jeho voliči v Texase mrzli

Senátor Ted Cruz na letisku v Cancúne. Foto - TASR/AP
Senátor Ted Cruz na letisku v Cancúne. Foto – TASR/AP

Klasický politický škandál ohrozil prezidentské ambície republikánskeho politika.

Zatiaľ čo v Texase pre veľké mrazy zostali ľudia bez vody a elektriny, republikánsky senátor Ted Cruz odletel so svojimi dcérami na výlet do mexického Cancúnu.

Cruz, ktorý bol pred piatimi rokmi súperom Donalda Trumpa v prezidentských voľbách, sa teraz snaží dostať z kauzy s čo najmenšími škodami.

Státisíce bez elektriny

Pred pár dňami zasiahlo Texas mrazivé počasie, pre ktoré milióny ľudí prišli o pitnú vodu a teplo. Miestni politici odporučili vodu prevárať približne trinástim miliónom obyvateľom, ešte v piatok ráno bolo bez energií 370-tisíc domácností v Texase, Louisiane a Mississippi. Niekoľko ľudí dokonca aj zomrelo: len v meste Abilene v západnom Texase ich bolo šesť, vrátane 60-ročného muža, ktorého našli mŕtveho v posteli.

Londýnske Timesy píšu o najmenej 47 úmrtiach v USA pre snehové búrky, vrátane tridsiatich v Texase. Zomrel aj 11-ročný Cristian Pavon, chlapec, ktorého našla matka pod niekoľkými prikrývkami. Myslela si, že zaspal. Pravdepodobne zomrel na podchladenie.

Mrazy zničili aj mnohé vodovodné potrubia a domácnosti museli improvizovať, niektoré z nich sa snažili roztápať sneh.

Počas vrcholu krízy sa v stredu v médiách objavili fotografie republikánskeho senátora Teda Cruza, ako nastupuje na medzinárodnom letisku v Houstone na let do Cancúnu v Mexiku. Deň po tom, ako vyzval Texasanov, aby nevychádzali z domu.

Cruz odišiel na dovolenku v čase, keď veľká časť obyvateľov nemala vodu, elektrinu ani teplo. Teraz čelí obrovskej kritike, ktorá ho bude zrejme sprevádzať aj v nasledujúcich rokoch. Cruz vraj v roku 2024 plánoval ďalšiu kandidatúru na prezidenta a hoci nebol favoritom, teraz sú jeho šance ešte nižšie.

Cruz sa bránil, že bol v „neustálej komunikácii“ s miestnymi politikmi a jeho rodina tiež nemá teplo ani elektrinu.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Americké voľby 2020

Donald Trump

Svet

Teraz najčítanejšie