Denník N

Polášek sa zlepšil, keď trénoval deti. Ako sa stal z tenisového dôchodcu grandslamový šampión

Filip Polášek (vľavo) s Ivanom Dodigom vyhrali Australian Open. Foto - TASR/AP
Filip Polášek (vľavo) s Ivanom Dodigom vyhrali Australian Open. Foto – TASR/AP

V máji 2018 som videl Filipa Poláška prvý raz po piatich rokoch. Bolo to v Piešťanoch a neprišiel som tam kvôli nemu.

Dopočul som sa, že tam trénuje americká tenisová legenda Mike Bryan, s ktorým som chcel spraviť rozhovor. S dvojčaťom Bobom sú dvaja najlepší hráči tenisovej štvorhry v histórii.

Mike Bryan bol v Trenčíne za svojou slovenskou priateľkou a dnes manželkou Nadiou. Keďže sa počas pobytu chcel udržiavať vo forme, zháňal hráčov, s ktorými by si mohol zatrénovať.

Aj on si vtedy zrejme prvý raz po piatich rokoch spomenul na toho Filipa Poláška, proti ktorému kedysi hrával a aj s ním dokonca prehral.

Dohodli si niekoľko tréningov v Piešťanoch. Pre Mika Bryana to bola príprava na veľký turnaj ATP v Madride, pre Filipa Poláška na hodiny s malými piešťanskými deťmi, ktoré trénoval v klube HSC.

Polášek viac ako štyri roky poriadne nehral. Dobre si pamätal, ako mu pre problémy s platničkou po zápasoch brnelo v nohe tak veľmi, že si ju musel pridržiavať rukou, aby prestala nadskakovať.

Na tréningoch s Bryanom chcel hlavne ukázať, že to kedysi vedel. Možnosť zahrať si s najlepším v histórii sa neodmieta, hoci ho potom pár dní bude bolieť celé telo.

Čakal som, kým dohrajú, a všímal som si nielen Bryana, ale aj Poláška. Na tenisového dôchodcu vyzeral fit. Nepribral a bolo vidno, že ho to baví. Hlavne pri volejoch som si hovoril, že rozumiem, prečo bol kedysi dávno vo štvorhre dvadsiaty najlepší na svete.

Rozhovor s Mikom Bryanom sa podaril, takže som bol spokojný. Pamätám si, ako povedal, že nikdy nevidel taký veľký dom, ako má v Trenčíne jedna z bývalých hviezd NHL.

Reč prišla aj na tréningy s Poláškom a Bryan povedal: „Videl som, na akej vysokej úrovni Filip stále hrá. Keby sa chcel vrátiť na okruh, určite by sa znovu dokázal presadiť.“

No určite, zdvorilostné reči, pomyslel som si.

Nakoniec, čo iné by som v rovnakej situácii o bývalom kolegovi povedal ja? Že úspešný návrat po viac ako štyroch rokoch je maximálne nepravdepodobný?

Bolo mi sympatické, že chcel Poláškovi zdvihnúť náladu. Jeho slová som v článku odcitoval, no neprikladal im vážnosť.

Odvtedy prešlo dva a trištvrte roka. V nedeľu sa stal Filip Polášek grandslamovým víťazom.

Klaňal sa mu Ivanišević

Po tréningu s Mikom Bryanom

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Australian Open

Tenis

Šport a pohyb

Teraz najčítanejšie