Denník N

Logo odkaz MMSOdkaz MMŠ: O Alexejovi Navaľnom ešte raz a poriadne: ako ho vidí skvelá americká novinárka ruského pôvodu Masha Gessenová

Alexej Navaľnyj počas procesu. Foto - TASR/AP
Alexej Navaľnyj počas procesu. Foto – TASR/AP

Pohľad na Alexeja Navaľného v západných médiách by sa dal opísať ako zmes obdivu jeho odvahy postaviť sa proti ruskému prezidentovi Vladimirovi Putinovi a zároveň istej pochybnosti o tom, či je Navaľnyj demokraticky zmýšľajúci politik. Viacerí komentátori a znalci Ruska (napríklad Anatol Lieven, ktorého kritický pohľad na Navaľného tu bol zhrnutý pred dvoma týždňami) varovali pred idealizáciou Navaľného ako prozápadného politika, lebo v skutočnosti je vraj ruským nacionalistom.

Americká novinárka a spisovateľka ruského pôvodu Masha Gessenová je jednou z najvyšších autorít, pokiaľ ide o Rusko. Dôkladne preskúmala Navaľného politické názory aj ich vývoj a svoj záver publikovala v jednom z najlepších časopisov na svete The New Yorker. Vyplýva z neho, že Navaľnyj síce naozaj bol kedysi až militantný nacionalista, ale časom sa vyvinul na umierneného ľavičiara.

Navaľnyj ešte okolo roku 2007 zastával silné protiimigrantské postoje a presadzoval právo na nosenie zbraní, nakrútil niekoľko videí, ktoré sú aj podľa Gessenovej „veľmi znepokojujúce“. Dokonca v Moskve pochodoval s ultranacionalistami, medzi ktorými boli aj takí, čo používali fašistické symboly.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Logo odkaz MMSOdkaz MMŠ

Martin M. Šimečka vyberá zaujímavé texty zo svetových médií.

Komentáre

Teraz najčítanejšie