Denník N

Kiska: Matovič sám hovorí, že premiérom byť nechcel. Zobral to a teraz na to všetci doplácame

Foto N - Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

Ak by som dnes stál na čele štátu, ministra Krajčího by som vyzval, aby zvážil demisiu a vyvodenie politickej zodpovednosti, vraví exprezident a bývalý predseda koaličnej strany Za ľudí Andrej Kiska.

Bývalý prezident Andrej Kiska po roku od parlamentných volieb hodnotí vývoj v krajine. V rozhovore sa dozviete:

  • že píše knihu, v ktorej nájdete postavu podobnú Kaliňákovi;
  • že za najhoršie čísla v úmrtnosti na svete je zodpovedný aj premiér;
  • ako hodnotí Matoviča, či by mal zostať vo funkcii a prečo sme niekedy k nemu neféroví;
  • či je presvedčený, že polícia pred voľbami konala na Ficov rozkaz;
  • aj v čom je Pellegrini iný ako Fico.

Ubehol rok od parlamentných volieb, po ktorých ste sa stiahli z politiky. Aký bol?

Bol to rok obrovskej zmeny. Po siedmich rokoch v politike, obrovskom vypätí a stresoch, ale aj veľkej zodpovednosti, som zrazu zatvoril dvere. Najmä po tom, keď som v lete odstúpil z postu predsedu strany Za ľudí, už odo mňa nevznikali očakávania. Na druhej strane, mal som zdravotné problémy, s ktorými som sa musel vyrovnať. Medzičasom sa mi k problémom so srdcom pridružili aj problémy s chrbticou, musel som absolvovať operáciu. Sústredil som sa na to, aby som sa dal dokopy.

Cítite sa dnes lepšie?

Chvíľu to trvalo, no podarilo sa to zvládnuť. Odkedy moje zdravotné problémy trochu ustúpili, začal som žiť normálny život normálneho človeka so všetkými starosťami, ktoré prinášala pandémia, ale aj radosťami, ktoré mi zase prinášala rodina.

Život v krajine azda najviac ovplyvnila práve pandémia covidu-19. Z politiky ste sa stiahli pre problémy so srdcom; dalo by sa povedať, že z pohľadu tejto choroby ste v rizikovej skupine. Mali ste obavy alebo máte stále obavu, že ochoriete?

Každý normálny človek má obavu, že ochorie. Korona zabíja aj mladých ľudí a nevieme, aké následky zanecháva na ľuďoch, ktorí ňou prešli. Pred Vianocami na covid náhle zomrel 55-ročný manžel mojej sesternice. Hádam niet rodiny, ktorej by sa korona nedotkla – či už im niekto ochorel, alebo, žiaľ, aj zomrel. Aj moji rodičia,

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Andrej Kiska

Hegerova vláda

Igor Matovič

Koronavírus

    Za ľudí

    Zuzana Čaputová

    Slovensko

    Teraz najčítanejšie