Denník N

Červení diabli potrebujú útočníka, van Gaal o unáhlených rozhodnutiach nechce ani počuť

Manchester United toto leto doplnil káder. Na Old Trafford prišli aj Depay so Schweinsteigerom. Foto - AP
Manchester United toto leto doplnil káder. Na Old Trafford prišli aj Depay so Schweinsteigerom. Foto – AP

Manchester United minul počas letnej prestávky na prestupy už viac než 90 miliónov eur, no ani cent na útočníka. Po Falcaovom fiasku a predaji Van Persieho do Turecka navyše Old Trafford opúšťa i supernáhradník Chicharito. Problémom tiež môže byť nevyriešený post brankára.

Tréner futbalistov Manchestru United Louis van Gaal uviedol, že klub nepristúpi k unáhlenému nákupu nových hráčov. Prestupový termín sa v Anglicku končí 1. septembra o 18.00 h a v súvislosti s ManUtd sa spomína najmä príchod posíl do ofenzívy.

United počas leta predali do Turecka holandského kanoniera Robina van Persieho a nevyužili opciu na prestup v prípade Kolumbijčana Radamela Falcaa, ktorý sa napokon stal posilou konkurenčnej FC Chelsea. Odchádza i Mexičan Chicharito Hernández, ktorý má podľa najnovších správ namierené do Bayeru Leverkusen. Na prestupy červení diabli minuli takmer 90 miliónov eur, ale klasický hrotový útočník medzi novými hráčmi nie je.

Manchester v štyroch zápasoch novej sezóny Premier League strelil len tri góly, v nedeľu prehral na pôde Swansea City 1:2. Strelecky sa trápi najmä kapitán Wayne Rooney, ktorý v domácej súťaži neskóroval od apríla. „Určite nekúpime hráča, ktorého nemáme dostatočne odskautovaného. Žiadne nákupy na poslednú chvíľu robiť nebudeme,“ rezolútne vyhlásil van Gaal.

Neville sa pustil do bývalého klubu

Bývalý kapitán klubu z Old Trafford Gary Neville, ktorý v súčasnosti pracuje ako televízny spolukomentátor, si však myslí opak. „United určite potrebujú druhého útočníka. Najlepšieho niekoho na špičkovej úrovni a takého, kto bude na hrote hrať s Rooneym. Budem veľmi prekvapený, ak nikoho do ofenzívy nekúpia. Podľa mňa je to neodvratné,“ nechal sa počuť Neville.

Falcao si s Rooneym príliš nerozumel. V Chelsea dostane druhú šancu po boku Diega Costu. Foto - AP
Radamel Falcao si s Wayneom Rooneym príliš nerozumel. V Chelsea dostane druhú šancu po boku Diega Costu. Foto – AP

„Nemajú nikoho, kto by urobil rozdiel. V poslednej tretine ihriska nemajú hráčov, ktorí by si dovolili proti súperom kľučku. Nevytvárajú si dostatok príležitostí. Môžete to pripísať hernému štýlu, alebo individualitám. Niečo sa musí zmeniť,“ zdôraznil v ligovom magazíne na stanici Sky Sports Neville. „Podľa mňa sa v úvode sezóny nechali omámiť predstavou, že hrajú dobrý futbal. Majú držanie lopty, ale zápasom nedominujú. To docielite iba strieľaním gólov a udržiavaním si vysokého tempa.“

„Momentálne ich neposudzujeme ako klub, ktorý by mal vyhrať titul. Možno poskočia zo štvrtého na tretie alebo druhé miesto, pretože to je nasledujúci krok. Ale v tomto momente tam aj zostanú.“ Bývalý krajný obranca The Reds taktiež zabŕdol do situácie okolo nespokojného brankára Davida de Geu. „Potrebujú nového brankára, útočníka a po odchode Johnnyho Evansa do West Bromwichu aj stopéra.“

Kto si natiahne rukavice?

United by skutočne mali upriamiť svoju pozornosť aj medzi tri žrde. Podľa najnovších informácií denníka The Telegraph je prestup Davida de Geu do Realu Madrid na spadnutie. Čiastka, ktorú by v prípade predaja 24-ročného Španiela klub zinkasoval, sa blíži 35 miliónom libier.

Stále silnejšie zaznievajúce hlasy o de Geovom odchode prinútili van Gaala odsunúť talentovaného brankára na vedľajšiu koľaj. Lodivod United ho označil za „mentálne nespôsobilého hrať za tím“ a nezaradil ho do kádra pre prestížnu Ligu majstrov.

De Gea pôsobí v Manchestri United od roku 2011, keď ho bývalý manažér a legenda klubu Sir Alex Ferguson priviedol na Old Trafford ako potenciálnu náhradu za Holanďana Edwina van der Sara, ktorý odišiel do futbalového dôchodku. S klubom získal de Gea jubilejný 20. ligový titul v sezóne 2012-2013. Už dlhšie sa ale hovorí, že si želá návrat do vlasti.

De Gea pred dvoma rokmi získal s United jubilejný 20. titul v Premier League, no nie vždy bol s podporou defenzívy spokojný. Foto - AP
De Gea získal s United jubilejný 20. titul v Premier League, no nie vždy bol s podporou defenzívy spokojný. Foto – AP

Keďže utorňajšia uzávierka prestupového obdobia sa nezadržateľne blíži, po dlhšej dobe sa vynorili nové špekulácie o možnom nástupcovi Španiela v pokutovom území. V United totiž po víkendovom zakopnutí so Swansea City nevládne spokojnosť s Argentínčanom Sergiom Romerom.

Do nového ročníka Premier League síce vstúpil znamenite, keď v úvodných troch kolách neinkasoval a v dvoch zápasoch predkola Ligy majstrov proti belgickému FC Bruggy iba raz, no v posledných dvoch sezónach si Romero nedokázal vybojovať post jednotky v Sampdorii Janov ani v AS Monaco a to vôbec nie náhodou.

Van Gaal sa navyše počas leta rozhodol nepokračovať ďalej v spolupráci s Viktorom Valdésom, ktorý prišiel v januári tohto roka z Barcelony. Po tom, čo si znepriatelil holandského kouča, si skúsený veterán musí hľadať nové pôsobisko a zatiaľ sa mu to nedarí.

Už v závere minulého ročníka sa objavili informácie, že na Old Trafford by mohol zamieriť francúzsky reprezentant Hugo Lloris, no neskôr šum okolo brankára Tottenhamu Hotspur utíchol. V posledných dňoch zapĺňali stránky britských médií špekulácie, že van Gaal by mohol mať po Memphisovi Depayovi záujem aj o ďalšieho krajana – Jespera Cillessena, ktorý chytá za Ajax Amsterdam.

Ako však v pondelok uviedol športový riaditeľ holandského vicemajstra Marc Overmars, kluby spolu v tejto veci nekomunikovali. “Neprebiehajú medzi nami žiadne rozhovory. Vôbec sa nám neozvali,” uviedol bývalý vynikajúci hráč Arsenalu Londýn či FC Barcelona pre denník De Telegraaf.

Van Gaal po nedeľňajšom nevydarenom zápase zopakoval, že odmieta zvaliť vinu na Romera. Za svojim rozhodnutím si stojí a nástojčivo tvrdí, že klub brankársku otázku vyriešil práve angažovaním Argentínčana. Či je to len psychologická hra, ukáže sa už počas najbližších 28 hodín.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Šport a pohyb

Teraz najčítanejšie