Denník N

Primár z Chebu: Dávať vakcínu najstarším je pseudohumanita, očkujme radšej štyridsiatnikov

Primár chebskej nemocnice Stanislav Adamec. Foto - Deník N/Gabriel Kuchta
Primár chebskej nemocnice Stanislav Adamec. Foto – Deník N/Gabriel Kuchta

Vláda Andreja Babiša katastrofickú situáciu nechápe, nadriadení nemajú žiadne právomoci a extrémne preťažení lekári a sestry po skončení epidémie opustia zdravotníctvo. Tak hodnotí aktuálny stav pandémie Stanislav Adamec, primár nemocnice v Chebe, ktorý patrí k najviac zasiahnutým českým mestám.

„Musíme ochrániť Prahu, pretože keď sa naplnia jej kapacity, nebudeme už mať pacientov kam prevážať,“ hovorí Adamec v rozhovore pre český Deník N.

Prečo sa situácia v chebskom regióne tak výrazne zhoršila? Máte na to nejaké vysvetlenie? Mnohí spomínajú otvorenie vianočných trhov.

Na vianočných trhoch ľudia na opatrenia rozhodne kašľali. Nemali rúška, stáli v rade na trdelník, nedodržiavali rozstupy, nápoje pili v skupinkách pri stoloch. Určite to prispelo – spoločne s návštevami rodín počas sviatkov –, pretože boom nastal po Vianociach. Minister Blatný to zvádza na hory, ale keby to bolo také strašné, tí ľudia sa vrátia do Prahy.

Aký máte dojem zo stretnutia s ministrom zdravotníctva Blatným? Mám totiž pocit, že ľudia, ktorí v Česku o boji s covidom rozhodujú, majú o situácii úplne inú predstavu, než aká je skúsenosť miestnych teda napríklad aj vaša.

Títo ľudia nikdy neopustili veľkú fakultnú nemocnicu a nevedia, ako vyzerá realita v regiónoch. Pri pohľade na situáciu v Stredočeskom kraji je české zdravotníctvo v relatívne dobrej kondícii. Je tam veľa personálu, pretože mladí sú ochotní dochádzať. Kladno, Beroun, Mladá Boleslav. V týchto veľkých nemocniciach majú tie pracoviská akreditácie. Pre mladých je to atraktívne a stále sú v dosahu Prahy. Okolo Brna to bude podobné.

Sem nikoho nenalákate?

Niet na čo. Keď hodnotíte kvalitu života, riešite bývanie, zdravotníctvo, prácu, školstvo a kultúrne vyžitie. Kultúra padá, vysoká škola tu je, ale nie je to žiadna hitparáda.

A zdravotníctvo?

Chýba tu veľa lekárov a stále ubúdajú. Aj pracovné možnosti máte obmedzené. Kraj nemá veľkú továreň, ktorá by preň produkovala financie. Máte tu montážne haly. Inak je to o ničom.

Je podľa vás isté, že zhoršenie situácie tu spôsobila britská mutácia?

Keď porovnám jar a jeseň s tým, čo máme teraz,

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Koronavírus

    Rozhovory

    Svet, Zdravie

    Teraz najčítanejšie