Denník N

Krajniak za otváranie kostolov argumentuje ako Kuffa, opiera sa o zázrak z 18. storočia

Milan Krajniak. Foto - TASR
Milan Krajniak. Foto – TASR

Minister práce by sa mal zamerať na zrýchlenie očkovania v domovoch sociálnych služieb, hovorí predsedníčka asociácie súkromných zariadení Anna Ghannamová. Zaočkované sú stále len dve pätiny z nich.

V čase, keď má Slovensko rekordne veľa pacientov s koronavírusom v nemocniciach a na pomoc volá už aj lekárov zo zahraničia, minister práce Milan Krajniak (Sme rodina) vyzýva na otvorenie kostolov. Modlitba a duchovná služba podľa neho môžu pomôcť v boji s covidom.

Pridala sa k nemu aj konzervatívna koaličná poslankyňa Anna Záborská (OĽaNO – Kresťanská únia), za dodržania prísnych hygienických opatrení by podľa nej išlo o dobrý krok.

Otvárali by aj biskupi

Ich výzva prišla necelý týždeň po tom, čo na otvorenie kostolov vyzvali slovenskí biskupi. V utorok vláde poslali list, v ktorom ju kritizujú za dlhodobý a celoplošný zákaz bohoslužieb a vysluhovania sviatostí. „Veriaci majú pocit, že ich cirkev v ťažkom čase opustila,“ píšu v liste.

Krajniak za otvorenie kostolov argumentuje aj tým, že klienti domovov sociálnych služieb, ktorí mali prístup k duchovnej službe, mali lepší priebeh ochorenia. Zdôraznil však, že ide len o jeho skúsenosť a nemá na to dôkazy ani vedeckú štúdiu.

Dôkazom o liečivej sile viery má byť podľa neho aj udalosť z roku 1710, keď bola v Trnave morová epidémia. Tú sa podľa Krajniaka podarilo potlačiť spoločnou modlitbou v miestnom dóme. „A stal sa zázrak. Od toho momentu mor skončil. Od toho momentu už v Trnave nikto na mor nezomrel,“ napísal minister na Facebooku.

Na sociálnej sieti vyzval za obnovenie bohoslužieb, „aby nás Boh našich otcov a dedov ochránil pred covidom a zbavil nás covidu čo najrýchlejšie“.

Premiér Igor Matovič (OĽaNO) v pondelok na tlačovej besede označil otváranie kostolov

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Cirkvi

Hegerova vláda

Koronavírus

    Slovensko

    Teraz najčítanejšie