Denník N

Ukrajinci dávajú východu väčšie práva, radikáli pred parlamentom zaútočili na políciu

Členovia zásahovej jednotky odnášajú svojho kolegu spred budovy parlamentu v Kyjeve. Foto - TASR/AP
Členovia zásahovej jednotky odnášajú svojho kolegu spred budovy parlamentu v Kyjeve. Foto – TASR/AP

Pred parlamentom v Kyjeve sa počas mimoriadneho zasadania stretlo niekoľko stoviek agresívnych demonštrantov.

Keď vo februári v bieloruskom Minsku podpísal ruský a ukrajinský prezident dohodu o prímerí na Donbase, jednou z podmienok bolo, aby regióny Luhanska a Donecka, ktoré sú pod kontrolou proruských separatistov, dostali rozsiahlu autonómiu a akýsi špeciálny status.

V pondelok na prvom zasadnutí po prázdninách presne o tom rokovali ukrajinskí poslanci. Väčšina z nich podporila zmenu ústavy, ktorú do parlamentu predložil prezident Petro Porošenko. No aj keď prešla cez prvé čítanie, nebolo to ľahké.

Mŕtvy a vážne zranení

Vo vnútri parlamentu rozpútali niektorí poslanci divadlo, oveľa vážnejšie to však vyzeralo pred budovou. Tam sa zhromaždili demonštranti, ktorí útočili na policajtov strážiacich parlament.

Z davu na policajtov dokonca vyletel granát, ktorý zranil najmenej sto ľudí. Demonštranti použili aj strelné zbrane a zabili jedného policajta. Viacero ľudí je vo vážnom stave.

Podľa šéfa kyjevskej polície už vyšetrovatelia útočníka zadržali a spolu s ním aj ďalších 30 demonštrantov.

Aj keď jeho politická príslušnosť zatiaľ nie je jasná, na protestoch pred parlamentom boli viditeľní najmä demonštranti s vlajkami Slobody, krajne pravicovej politickej strany, ktorá má v parlamente siedmich poslancov.

Decentralizáciu predbežne schválili

Na mimoriadnom zasadnutí v pondelok ukrajinskí poslanci hlasovali o viacerých zmenách v ústave.

Jednou z nich je aj decentralizácia, teda posilnenie právomocí miestnych a regionálnych samospráv. Za normálnych okolností by nešlo o veľmi kontroverzný návrh. No keďže sú na východe Ukrajiny dva regióny, ktoré kontrolujú proruskí rebeli, reforma rozdelila aj prozápadných politikov, ktorí inak Porošenka podporujú.

„Politickí lídri povedali, že ani po decentralizácii nedostanú regióny Luhanska a Donecka ‚špeciálny status‘,“ napísal denník Kyiv Post.

Lenže návrh zmeny ústavy, ktorý predložil Porošenko, podľa Rádia Slobodná Európa hovorí aj o tom, že „rozsah právomocí lokálnej vlády v Luhansku a Donecku určí samostatný zákon“.

Najhlasnejšie proti nemu v parlamente vystupovali zástupcovia nacionalisticko-populistickej Radikálnej strany.

Zmena ústavy nakoniec prešla prvým čítaním, z 368 prítomných poslancov za ňu hlasovalo 265. V ďalšom čítaní už však bude Porošenko potrebovať, aby za decentralizáciu hlasovalo najmenej 300 z celkom 450 poslancov.

To môže byť problém, okrem Radikálnej strany totiž proti reforme vystúpili aj poslanci zo strán Samopomich a Vlasť, ktoré sú tiež členmi vládnej koalície.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Svet

Teraz najčítanejšie