Denník N

Rusi sa chceli na Sputniku dohodnúť s Nemcami. Nevyšlo to, „pán Kirill“ teraz verí, že vakcínu schvália na Slovensku

Vladimir Putin. Foto - TASR/AP
Vladimir Putin. Foto – TASR/AP

Rusi to najskôr skúšali so svojou vakcínou v Nemecku – Merkelová však odkázala, že ju musí schváliť EMA. Šéf európskej diplomacie Borell potvrdil, že Rusko nepožiadalo o registráciu Sputnika v EÚ.

Ruské médiá každý deň informujú, ktorá krajina sa pridala medzi tie, čo budú využívať ich vakcínu Sputnik V. Najnovšie je to africká Ghana, stala sa 31. krajinou na svete, kde oficiálne zaregistrovali ruskú vakcínu Sputnik V.

Jedinou krajinou Európskej únie, ktorá tak spravila, je naďalej Maďarsko, no ruské prokremeľské médiá veria, že čoskoro sa pridá aj Slovensko. Premiér Igor Matovič (OĽaNO) už niekoľko dní dáva otvorene najavo, že ruské vakcíny je pripravený na Slovensko priviezť aj bez odobrenia Európskej liekovej agentúry (EMA).

„Dúfame, že ju v blízkej budúcnosti schváli aj Slovensko a možno aj niekoľko ďalších štátov,“ povedal pre ruský kanál Rossija 24 šéf Ruského fondu priamych investícií Kirill Dmitrijev.

Kto je pán Kirill Dmitrijev

Ten Dmitrijev, ktorého len pod jeho krstným menom ako „pána Kirilla“ spomínal v piatok slovenský predseda vlády. O vakcínach rokuje s Moskvou bez spolupráce so slovenskou diplomaciou a ministrovi zdravotníctva Marekovi Krajčímu verejne odporučil, aby vakcínu priviezol na výnimku.

Dmitrijev má veľmi blízko k ruskému prezidentovi Vladimirovi Putinovi

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Očkovanie proti koronavírusu

Vladimir Putin

Slovensko, Svet

Teraz najčítanejšie