Denník N

Slovenská prokremeľská loby proti Navaľnému

Protest v Pertrohrade. Foto - TASR/AP
Protest v Pertrohrade. Foto – TASR/AP

Tvrdia o sebe, že im záleží na tom, aby naše krajiny spolupracovali. V skutočnosti sa však prikláňajú na stranu tých, ktorí Rusom najviac život sťažujú, obmedzujú ich slobodu, potláčajú ich práva, brzdia vývoj ruskej spoločnosti, poškodzujú ruskú kultúru, umenie a vedu.

Autor je politológ a prezident IVO

Množstvo udalostí v posledných rokoch prispelo k zhoršeniu vzťahov medzi Západom a Ruskom – vojenská agresia proti Ukrajine, anexia Krymu, zostrelenie malajzijského Boeingu MH17 Bukom z mesta Kursk nad ukrajinským Donbasom, útoky ruských hekerov na súčasti kritickej infraštruktúry členských krajín NATO a EÚ, pokusy dôstojníkov ruských tajných služieb o likvidáciu Kremľu nepohodlných osôb na území západných štátov, masívne dezinformačné kampane a zasahovanie do volebných procesov v Európe a USA, štátom zorganizované dopovanie ruských športovcov v medzinárodných súťažiach, podpora diktátora Lukašenka v Bielorusku.

Od augusta 2020 sa do zoznamu týchto udalostí zaradila aj kauza Alexeja Navaľného.

Obeť štátneho teroru

Opozičného politika a protikorupčného aktivistu sa ruská Federálna bezpečnostná služba (FSB) pokúsila v auguste 2020 zavraždiť pomocou chemickej látky novičok. Stalo sa tak počas jeho letu zo sibirského Tomska do Moskvy. Život Navaľnému zachránili pilot lietadla, ktorý rýchlo pristál na najbližšom letisku v Omsku, a posádka omskej sanitky, ktorá mu vpichla protijed ešte na pristávacej dráhe.

Ktovie, či by sa Navaľnyj prebral z kómy a uzdravil sa v omskej nemocnici, ak by sa do jeho záchrany nezaangažovali európski politici, najmä Angela Merkelová, ktorá požiadala ruského prezidenta Putina o jeho rýchle prevezenie do Nemecka. Putin po niekoľkých dňoch súhlasil, nemeckí lekári z berlínskej nemocnice Charite a špecialisti na starostlivosť o pacientov s chemickou otravou ho v priebehu niekoľkých mesiacov intenzívnou liečbou a rehabilitáciou vrátili do normálneho stavu.

Autorizované laboratóriá v Nemecku, Francúzsku a vo Švédsku, ako aj experti z medzinárodnej Organizácie pre zákaz chemických zbraní potvrdili, že Navaľnyj bol zasiahnutý bojovou chemickou látkou. Britská investigatívna skupina Bellingcat medzitým identifikovala skupinu pracovníkov FSB, ktorá uskutočnila operáciu zameranú na likvidáciu Navaľného. Samotnému Navaľnému sa dokonca podarilo spojiť s jedným z členov vražedného komanda, ten vo svojej prostoduchosti účasť na zločine potvrdil. V januári 2021 Navaľnyj oznámil, že sa vráti do vlasti i napriek vyhrážkam režimu, ktorý robil všetko pre to, aby ho prinútil zostať v zahraničí.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Alexej Navaľnyj

Vladimir Putin

Komentáre

Teraz najčítanejšie