Denník N

Kolektívnu imunitu by Američania mohli mať už na jar. Stálo ich to však pol milióna obetí

Foto - TASR/AP
Foto – TASR/AP

Trump čakal, že vírus zázračne zmizne. Po roku majú v USA pol milióna obetí.

Začiatkom februára 2020 zomrela v Kalifornii 57-ročná žena. Náhla smrť Patricie Dowdovej jej rodinu prekvapila, no nikto si ju nespájal s covidom-19.

Testy na koronavírus v tom čase ešte neboli rozšírené a iba o štyri dni neskôr Donald Trump ľuďom odkázal, že všetko je v poriadku a vírus „zázračne“ zmizne v apríli, keď sa oteplí.

To, že Dowdová mala covid, sa potvrdilo až o necelé tri mesiace – v čase, keď už podľa Trumpa vírus mal byť minulosťou. Namiesto toho počet obetí stúpal k číslu 50-tisíc.

Rok od Dowdovej smrti už USA prekonali polmiliónovú hranicu potvrdených obetí. Denník New York Times preto v nedeľu vyšiel s titulkou, ktorá si pripomína obete pandémie.

Každá obeť je na titulke znázornená jednou bodkou. Tie prvé by sa ešte dali zrátať ručne, no grafika postupne tmavne a najtemnejšia je tam, kde sú dáta za január. Minulý mesiac obete pribúdali najrýchlejšie od začiatku pandémie – 50-tisíc ľudí zomrelo za 15 dní.

Covid sa v USA šíril veľmi rýchlo a pripravil o život viac Američanov ako boje vo Vietname a dve svetové vojny dohromady. Podľa jedného z expertov by to však mohlo znamenať, že kolektívnu imunitu budú mať v USA skôr.

Kedy sa vráti normálny život?

Napriek smutnému rekordu sa situácia v USA postupne zlepšuje. Ukazujú to dáta z nemocníc aj testovacích centier. Od rekordov z prvej polovice januára klesá počet hospitalizovaných ľudí s covidom aj tých, čo mali pozitívny test. Prezident Joe Biden je však opatrný a vraví, že Spojené štáty by sa mohli blížiť k normálnemu životu koncom

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Donald Trump

Joe Biden

Koronavírus

    Svet

    Teraz najčítanejšie