Denník N

V United bol kapitánom, teraz v Žiari zachraňuje ligu: Učil som sa od Rooneyho, s Rashfordom som býval

28. februára 2016 James Weir debutoval v Premier League. V 89. minúte vybehol v drese Manchestru United na ihrisko na Old Trafforde v zápase proti Arsenalu, v ktorom United udržali víťazstvo 3:2.

Weir bol kapitánom rezervného tímu a do áčka sa dostal v rovnakom čase ako Marcus Rashford. S Rashfordom počas pôsobenia v mládežníckej akadémii United býval v rovnakej rodine.

O päť rokov neskôr je však ich život diametrálne odlišný. Rashford patrí k najväčším hviezdam Premier League a v 23 rokoch odohral 40 zápasov za Anglicko. Weir už ďalšiu šancu v United nedostal a dnes hrá za FK Pohronie Žiar nad Hronom Dolná Ždaňa. V rozhovore pre Denník N spomína na pôsobenie v jednom z najväčších klubov sveta a rozpráva svoj životný príbeh, ktorý ho doviedol na stredné Slovensko.

V rozhovore sa dočítate:

  • čo ho naučil Wayne Rooney;
  • v čom bol výnimočný Louis van Gaal;
  • prečo v United skončil po príchode Josého Mourinha;
  • ako ho šokoval Andy Robertson;
  • ako viezol Leonida Sluckého v otcovom Forde Fiesta;
  • prečo prestúpil z Anglicka do Pohronia;
  • ako mu slovenský futbal otvoril oči;
  • či ako s fanúšikmi Pohronia a spoluhráčmi pil borovičku.

Najväčším klubom vašej kariéry bol Manchester United, ktorý si vás všimol ako 13-ročného talentovaného chlapca z Prestonu. V Premier League ste však odohrali iba jednu minútu: vo februári 2016 na Old Trafforde proti Arsenalu.

Bol to pomerne bláznivý zápas. A dôležitý – doma proti Arsenalu. Vyhrávali sme 3:2, a keď som išiel na ihrisko, jednoducho som nechcel nič pokaziť. Samozrejme, bol by som rád, keby som hral viac. V tom období sa do United dostávalo pomerne veľa mladých hráčov. Skúsení však pre zranenia chýbali najmä v obrane a útoku, zatiaľ čo v zálohe ich mali dosť. Aj preto som šancu nikdy nedostal.

Zápas s Arsenalom je slávny aj preto, že Louis van Gaal protestoval u štvrtého rozhodcu a hodil sa o zem. Ako ste na to na lavičke zareagovali?

(smiech) Ja som sa práve vtedy rozcvičoval pri postrannej čiare. Všimol som si, že na tribúne sa ľudia smejú, preto som sa obzrel, že čo sa stalo. Pozrel som sa smerom k našej striedačke a videl som ho na zemi. Myslel som si, že ho niekto sotil. Až po zápase som zistil, čo sa naozaj stalo.

Boli ste nervózny, keď ste striedali Andera Herreru?

Áno, ale už si to veľmi nepamätám. Bolo tam veľa adrenalínu a emócií. Je to však jeden z najkrajších momentov mojej kariéry. Mohol som hrať v drese United na Old Trafforde v Premier League. Pre mňa to je obrovská vec.

Marcus Rashford v tom zápase tiež debutoval v lige v drese United. Arsenalu dal dva góly a dnes je z neho jedna z najväčších hviezd. Čakali ste vtedy, že by to tak mohlo dopadnúť?

V Manchestri vždy vedeli, že to bude hráč pre prvý tím. Od jedenástich alebo dvanástich rokov k nemu pristupovali špeciálne. Keď sme boli v akadémii United, bývali sme v rovnakej rodine, preto ho poznám veľmi dobre. Možno som neočakával, že bude až takouto hviezdou, ale vždy som si myslel, že sa dostane do prvého tímu. Teraz je z neho fantastický futbalista.

Aký bol v súkromí?

Taký tichý a hanblivý chalan, ale poznal

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Futbal

Premier League

Rozhovory

Šport a pohyb

Teraz najčítanejšie