Denník N

Žije v autobuse, ktorý prerobil na obývačku. Brit v supertopánkach zabehol historický výkon

Nový diel týždenného newslettra Výklus o behaní.

➡️ Počúvanie podcastov Denníka N je najpohodlnejšie v aplikácii Denníka N. Zvuk Vám nepreruší, ani keď zmeníte stránku, a počúvať môžete aj bez pripojenia na internet. Sťahujte kliknutím sem.

Tento text načítal neurálny hlas. Najlepšie sa počúva v aplikácii Denník N, aj s možnosťou stiahnutia na počúvanie offline. Našli ste chybu vo výslovnosti? Dajte nám vedieť.

Dobrý deň,

bežecký svet má novú hviezdu. Je ňou britský atlét Elliot Giles, ktorý minulú stredu na halových pretekoch v Poľsku dosiahol druhý najrýchlejší čas histórie v behu na 800 metrov.

Rovnako ako spomínaný výkon je pozoruhodný aj jeho životný príbeh.

Giles mal v roku 2014 vážnu dopravnú nehodu, pri ktorej si poškodil mozog aj koleno. Po úraze sa učil odznova chodiť a takisto čítať a písať, no zotavil sa a už v roku 2016 získal medailu na majstrovstvách Európy.

Ešte viac zaujal mladý Brit v roku 2019, keď novinárom ukázal, ako vyzerá jeho druhý domov. Je ním vyradený autobus pre zdravotne znevýhodnených, ktorý si kúpil v bazáre a svojpomocne prerobil na pojazdnú obývačku. Nechýba v ňom sporák, chladnička či umývadlo.

Hovorí, že ako atlétovi mu to vyhovuje, no priznáva, že športovca s podobnými návykmi nepozná.

Jeho výnimočný výkon z minulého týždňa prinútil prezidenta Svetovej atletiky opäť odpovedať na otázky, čo si myslí o novej bežeckej obuvi, ktorú označujú aj prívlastkom „supertopánky“.

Výklus je pravidelný týždenný newsletter o behu, vychádza každý utorok. Posielame ho aj e-mailom, vypočuť si ho môžete aj ako podcast na kanáli Šport Denník N vo svojej podcastovej aplikácii.


„Chladničku mám tu dole,” hovorí Elliot Giles a spod dosky, ktorá pripomína posteľ, vytiahne akúsi škatuľu. Je v nej brokolica, špenát aj sójové mlieko. „Všetko zdravé veci, ktoré atlét potrebuje.”

Z ďalšieho hranatého predmetu sa vykľuje plynový sporák, nad ním je v stene zabudovaná rukoväť na sprchu, ktorá slúži ako umývadlo.

Nechýba plávajúca podlaha či ventilátor na odsávanie pary, ktorý mladý atlét v čase varenia zapne diaľkovým ovládačom.

Všetko sa to ukrýva na pár metroch štvorcových v interiéri

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Behanie

Iné podcasty Denníka N

Športové podcasty Denníka N

Výklus

Šport a pohyb

Teraz najčítanejšie