Denník N

Začať so skialpom sa dá aj v lyžiarskom stredisku s výbavou z požičovne

Pohľad na Rysy z Volieho chrbta (Vysoké Tatry). Foto – Michal Lietava
Pohľad na Rysy z Volieho chrbta (Vysoké Tatry). Foto – Michal Lietava

Priaznivé zimné podmienky a zavreté lyžiarske strediská upriamili pozornosť na tie zimné športy, pri ktorých si vystačíme s vlastnou silou. Taký je aj skialpinizmus či ľudovo skialp. Poradíme vám, kde ho vyskúšať a aké vybavenie potrebujete.

Autor je zakladateľ portálu Hiking.sk

Ak uvažujete o skialpe, mali by ste mať dobrú fyzickú kondíciu. Napríklad z bicyklovania či z behu. Väčšinu času totiž strávite šliapaním do kopca a oveľa menej jazdou dolu. Pri výšľape by ste sa nemali fyzicky zlikvidovať. V lepšom prípade si jazdu dolu nevychutnáte, v horšom môže byť nebezpečná.

Druhým predpokladom sú lyžiarske schopnosti. Ak zvládate všetky náročnosti na upravených zjazdových tratiach a pre zábavu z nich radi vybočíte alebo dokonca vyhľadávate freeride zóny, bude pre vás skialp logickým pokračovaním.

Kde začať

V súčasnej pandemickej situácii je terénov pre začiatočníkov dostatok. Dobrá je akákoľvek zjazdovka. Nehrozí na nich lavínové nebezpečenstvo, sú široké a často aj priebežne upravované, pretože prevádzkovatelia veria, že sa podarí zachrániť ešte aspoň nejakú časť sezóny. Nemusíte preto riešiť bezpečnosť ani jazdu v úplne voľnom teréne – aj málo upravovaná zjazdovka je jednoduchšia ako voľný terén.

Zjazdovka na Solisko vo Vysokých Tatrách je ideálny začiatočnícky rajón. Bezpečne sa dá pokračovať aj na vrchol Predného Soliska (z ľavej strany). Foto – Ľubomír Mäkký

Zoznámite sa tak najmä so šliapacím a s kondičným aspektom skialpu. Natrénujete si výber vhodnej stopy či ako urobiť skialpovú otočku. To môžete odpozorovať od iných skialpinistov, ktorých býva cez víkendové dni na zjazdovkách neúrekom. Inšpirovať sa môžete aj v teple domova inštruktážnym videom alebo si prečítať v odbornej knihe (pozri zoznam odporúčanej literatúry na konci článku).

Tipy na vhodné lokality:

Turistika a outdoor

Slovensko, Šport a pohyb

Teraz najčítanejšie