Denník N

Rozpálené Slovensko 2020: klimatická kríza je už vo všetkých regiónoch (pozrite si situáciu vo vašom okrese)

Kartogram - N
Kartogram – N
  • Rok 2020 bol rekordne horúci, plný zvratov a extrémnych klimatických javov.
  • Počet tropických dní pribúda nielen na juhozápade Slovenska, ale aj v strede a na východe krajiny.
  • Klimatickú krízu najbližšie desaťročia nezastavíme, môžeme však ovplyvniť, či budú zmeny mierne alebo drastické.
  • Tvrdé dáta, aj tie zo Slovenska, zatiaľ hovoria, že ideme podľa horšieho scenára.

Aké bude počasie? Rok 2020 ukázal, že nájsť odpoveď bude čoraz zložitejšie, niekedy až nemožné. „Skončil sa ako najteplejší spolu s rokom 2016. Bol to rok krajných extrémov a veľkých zvratov,“ opisuje klimatológ Jozef Pecho zo Slovenského hydrometeorologického ústavu (SHMÚ).

Stalo sa to aj napriek „dievčatku“

Po španielsky La Niña, v preklade dievčatko, je studený oceánsky prúd, ktorý ovplyvnil počasie v druhej polovici roka aj u nás. A to tak, že teploty vtedy klesli.

Ako je potom možné, že rok 2020 bol rekordne teplý? „Je to niečo, čo sa v histórii ešte nestalo,“ hovorí klimatológ Pecho. Ani studená epizóda totiž nestačila vymazať nadpriemerne vysoké teploty zo zvyšku roka.

Denník N na základe podrobných údajov Slovenského hydrometeorologického ústavu (SHMÚ) vizualizoval dáta o tom, aké boli na Slovensku teploty v jednotlivých okresoch, ako sa líšili od priemeru a aké sú dlhodobé trendy za posledných 70 rokov.

Pozor na priemer

V tomto texte sa viackrát objaví výraz priemerná teplota. Ak je napríklad zvýšenie priemernej ročnej teploty v okrese o dva stupne, znamená to, že namiesto 28 stupňov Celzia tam býva v lete najviac 30?

Nie, môže to byť aj oveľa viac. Stále totiž ide o priemernú hodnotu (matematický priemer za celé obdobie), to znamená, že teplota môže byť niekoľko dní vyššia, napríklad aj 35 stupňov, no nájde sa zopár chladných dní, ktoré priemer „stiahnu“ nadol na nevinnejšie vyzerajúce dva stupne.

Podobné je to aj v prípade maximálnych a minimálnych teplôt v mapách nižšie za obdobie od roku 1961 až do roku 1990 – ide o priemery. Ak je pri žilinskom okrese uvedená maximálna teplota 29,7 stupňa Celzia, neznamená to, že počas dvadsiatich rokov nebola nameraná aj vyššia. Ide však o priemer maximálnych teplôt za dve desaťročia.

Pre lepšiu predstavu o tom, ako veľmi sa na Slovensku v lete otepľuje, sme so SHMÚ pripravili aj mapu s priemerným počtom letných a tropických dní.

Rok 2020 v skratke

Počasie na Slovensku sa v roku 2020 začalo nepresvedčivou zimou, vrchol zimy prišiel až na

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Klimatická kríza

Počasie

Slovensko

Teraz najčítanejšie