Denník N

Fenomén Zakopané: mesto plné gýča aj skvelej kultúry, ktorého vedenie nemá rado Slovensko

Ulica Krupówski v zakopanom v roku 2014. Foto - Flickr/poľské ministerstvo zahraničných vecí
Ulica Krupówski v zakopanom v roku 2014. Foto – Flickr/poľské ministerstvo zahraničných vecí

Mnohí Poliaci sa dušujú, že sem už nikdy neprídu, a napokon aj tak prídu.

Európske médiá nedávno obehli obrázky z hlavnej ulice v Zakopanom, kde na vrchole pandémie tancovali davy ľudí, mnohí bez rúšok. To všetko iba 10 kilometrov od hraníc s pevne uzavretým Slovenskom, ktoré je momentálne jednou z krajín, ktoré pandémia zasiahla najviac.

A hoci sa prípady porušenia pravidiel vyskytujú v celej Európe, nikde to nebolo také viditeľné ako v Zakopanom. Toto horské mesto s 27-tisíc obyvateľmi je v Poľsku fenoménom.

Zakopané nemožno porovnávať so susedným Popradom, Liptovským Mikulášom, Štrbským Plesom alebo Starým Smokovcom. Obrovský gýč, mestský chaos a všeobecné nerešpektovanie zákona, no na druhej strane autentická vysoká kultúra, obrovské podnikateľské schopnosti obyvateľov a dynamika pripomínajúca veľkú metropolu.

Milióny Poliakov si každý rok sľubujú, že sem už nikdy neprídu, a neskôr aj tak prídu, pretože nemajú alternatívu.

Unikátna poloha

Zakopané je celý rok plné ľudí (možno okrem novembra) a nikdy nespí. Aj o tretej ráno je na hlavnej ulici Krupówki viac ľudí a otvorených podnikov ako na Obchodnej ulici v Bratislave o jedenástej večer. Samozrejme, hovoríme o bežných časoch pred pandémiou.

Rozvoj Zakopaného ako turistického centra je do veľkej miery spôsobený jeho monopolnou polohou na severnej strane Tatier. Poľské Tatry sú malé a Zakopané je jediné mesto nachádzajúce sa priamo pri vstupe na horské chodníky na poľskej strane.

Hlavným mestom Podhalia je v skutočnosti Nowy Targ, ktorý je vzdialený 23 kilometrov, čo je do istej miery ekvivalent Popradu, Liptovského Mikuláša alebo Dolného Kubína. Z Nowého Targu dobre vidieť hory a je to miestne stredisko správy, obchodu, vzdelávania a dokonca aj priemyslu.

Jeho turistická rola je však malá, pretože okrem hlavného námestia je mesto jednoducho škaredé a plné smogu.

Okrem Zakopaného sa priamo vedľa Tatier nachádza iba susedná obec Kościelisko. Táto dedina je krajšia a pokojnejšia ako Zakopané a umožňuje výlety do Západných Tatier, napríklad do Kościeliskej doliny, Chochołowskej doliny a do oblasti slovenských Roháčov aj Oravíc. Ma povesť elitnej obce a ubytovanie je tu ešte drahšie ako v hlučnom a gýčovom Zakopanom.

Ale v samotnom Kościelisku nie je veľa atrakcií, je to len veľmi pekná horská dedina ako napríklad Zuberec alebo Ždiar. Je tu zopár reštaurácií, obchodov a to je tak všetko. Nemá korzo, kino, múzeum či divadlo. Blízko Tatier sú aj dediny Poronin a Bukowina Tatrzańska, sú však ďalej od hôr, preto sú menej atraktívne.

Zakopané je hlavným východiskovým bodom na túry v poľských Tatrách. Foto – tasr

Gýč a nadvláda peňazí

Z vyššie uvedených dôvodov je Zakopané v istom zmysle monopol, ktorý využívajú miestni politici prepojení na biznis. „Môžete sa sťažovať, ale aj tak k nám prídete,“ hovoria miestni gorali.

A majú pravdu. Iba do Zakopaného ​​

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Svet

Teraz najčítanejšie