Denník N

Ošiaľ okolo ivermektínu pokračuje. Niektorí lekári hlásia pozitívne účinky, iní zlepšenia nepozorujú

Na sociálnych sieťach si niektorí ľudia pýtajú rady, či môžu nasadiť ivermektín pri rakovine alebo či im neublíži ivermektín na vtáčie perie.
Na sociálnych sieťach si niektorí ľudia pýtajú rady, či môžu nasadiť ivermektín pri rakovine alebo či im neublíži ivermektín na vtáčie perie.

Je známy prípad človeka, ktorého musela odviezť sanitka, pretože požil ivermektín pre vtáky. Viacerí ľudia sa na Facebooku radia, či môžu užívať balenie pre kone alebo či liek proti parazitom môžu konzumovať aj onkologickí pacienti.

Doktorka Monika Karlíková je internistka, ktorá pracuje v bratislavskej klinike ProCare. Počas pandémie komunikuje aj s covidovými pacientmi, ktorým predpisuje recepty a dáva odporúčania, ako majú ďalej postupovať v liečbe.

Prvé skúsenosti už má aj s ivermektínom, o ktorom sa na sociálnych sieťach roznieslo, že dokáže zastaviť covid. „Mala som sedem pacientov, ktorí si ho zohnali v Rakúsku. Tak som im schválila jeho použite,“ hovorí doktorka Karlíková.

S akými výsledkami?

Podľa rozšíreného názoru mal jej pacientom ivermektín pomôcť, keďže si ho nasadili už v prvom či druhom týždni po zistení nákazy. Práve v počiatočnej fáze choroby by mal byť totiž najúčinnejší.

„Pri mojich pacientoch sa účinky ivermektínu neprejavili. Pomohli im iné lieky, v kombinácii hlavne s vitamínom D a ďalšou podpornou liečbou,“ hovorí.

Viac než ivermektín nateraz vyzdvihuje lieky ako dexametazón, nízkomolekulárny heparín, prípadne

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Hoaxy a propaganda

Koronavírus

    Slovensko

    Teraz najčítanejšie