Denník N

Ak sa to podarí, do vesmíru sa dostanú aj zdravotne znevýhodnení ľudia. ESA robí veľký nábor

Výstup do vesmíru. Foto - Európska vesmírna agentúra
Výstup do vesmíru. Foto – Európska vesmírna agentúra

Nepôjde však o žiadnych vesmírnych turistov, zdravotne znevýhodnení astronauti budú musieť robiť rovnakú robotu ako ich kolegovia.

Keď v 50. rokoch americká vesmírna agentúra NASA začala zvažovať, že by poslala do vesmíru ľudí, vyhlásila, že hľadá kandidátov nižších ako 180 centimetrov, ktorí majú skúsenosti s nebezpečnými fyzickými aktivitami. Napríklad s potápaním alebo horolezectvom.

Osobne do toho zasiahol vtedajší americký prezident Dwight Eisenhower, podľa ktorého sa mal vesmír otvoriť len vojenským testovacím pilotom.

V podstate tak zabránil ženám, aby sa o pozíciu astronautiek mohli čo i len uchádzať.

Po viac ako šiestich desaťročiach nerovného boja medzi pohlaviami o kariéru mimo tejto planéty, počas ktorých sa do vesmíru dostalo len 65 žien, posúva Európska vesmírna agentúra (ESA) latku rovnocennosti ešte vyššie. Hľadá nových kandidátov „bez ohľadu na pohlavie, sexuálnu orientáciu, etnicitu, vieru, vek“ a chce nielen ženy, ale aj ľudí so zdravotným znevýhodnením.

„Diverzita pre nás nie je bremenom. Diverzita je prínosom,“ zdôraznil generálny riaditeľ ESA Jan Wörner na tlačovej konferencii.

Prví Európania na Marse

ESA chce vybrať dvadsať ľudí, ktorí sa stanú

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Vesmír

Svet

Teraz najčítanejšie