Denník N

Logo odkaz MMSOdkaz MMŠ: O agende zelených strán, ktoré síce v Európe naberajú na popularite, ale zároveň nepriamo posilňujú radikálnu pravicu

Klimatická zmena je typický príklad, keď väčšina ľudí a politikov myslí krátkodobo. Ilustračné foto - TASR/AP
Klimatická zmena je typický príklad, keď väčšina ľudí a politikov myslí krátkodobo. Ilustračné foto – TASR/AP

Európania síce majú prevažne pozitívny vzťah k ochrane životného prostredia, ale najmä vtedy, keď ich tá ochrana nestojí príliš veľa peňazí a úsilia.

Zelené politické strany v Európe naberajú na sile, ale čím viac budú pretláčať svoju agendu, tým silnejší bude odpor, z ktorého budú mať prospech pravicoví radikáli, varuje týždenník The Economist v najnovšom vydaní.

Ukazuje to na jednoduchom príklade: počas lockdownu bol najkrajší park v Bruseli (Bois de la Cambre) uzavretý pre autá a otvorený pre chodcov, ktorí potrebovali vychádzky do prírody ako soľ. Lenže motoristi boli nahnevaní a v Bruseli sa otvoril „nový front kultúrnej vojny“.

Ešte jasnejšie vidieť spor medzi motoristami a zelenými na povolenej maximálnej rýchlosti na diaľniciach. V Holandsku ju vláda znížila na 100 km/h z pôvodných 130, aby prispela k znižovaniu emisií. Lenže ihneď sa zdvihol veľký odpor motoristov a premiér Mark Rutte už začal cúvať.

V Nemecku je na mnohých diaľniciach rýchlosť prakticky neobmedzená. To sa však iste zmení, ak sa na jeseň dostanú do budúcej vlády Zelení, čo je pomerne pravdepodobné. „Obmedzenie rýchlosti je kľúčové,“ vyhlásil poslanec za nemeckých Zelených v Európskom parlamente Daniel Freund.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Klimatická kríza

Logo odkaz MMSOdkaz MMŠ

Martin M. Šimečka vyberá zaujímavé texty zo svetových médií.

Komentáre

Teraz najčítanejšie