Denník N

Ak chceme zvládnuť krízu, musíme budovať komunity

Ilustračné foto - TASR/AP.
Ilustračné foto – TASR/AP.

V komunite nejde o delenie ľudí na etnické alebo náboženské skupiny, Skúsme si toto slovo spojiť so slovami ako občianska spoločnosť a solidarita, spolupatričnosť a vzájomná pomoc.

Autorka je doktorandka v oblasti sociálnej psychológie

Žijeme v časoch krízy a pomaly sa dostávame do bodu, keď začína byť veľmi ťažko zvládnuteľná. Jedným z dôvodov, ktorý naša spoločnosť aj na základe nedávneho prieskumu Inštitútu pre verejné otázky vníma ako kľúčový, je pokles dôvery vo vládu, v premiéra a v jeho opatrenia. Dostali sme sa do situácie, keď si 90 percent spoločnosti myslí, že je oveľa dôležitejšie riadiť sa názormi odborníkov, a až 70 percent ľudí dôveruje prezidentke. Ak sa pozrieme na to, čo by ľudia okrem riadenia koronakrízy odborníkmi očakávali, bolo to napríklad zavedenie lockdownu už v priebehu decembra 2020. Na základe informácií z týchto prieskumov je naozaj ťažké povedať si, že ľudia sú fakt iba ovce, ktorým treba dávať príkazy. Skutočné zvládanie kríz je v prvom rade o partnerstve medzi ľuďmi, a napriek tomu, že sme to už počuli nekonečne veľa krát, táto myšlienka nefunguje v praxi skoro nijako.

Komunita nie je sprosté slovo

Z výskumu krízových situácií vieme, že zvládanie kríz vždy stojí na sile ľudských spoločenstiev. Preto je dôležité nielen pochopiť koncept partnerstva, ale hlavne ho naozaj aplikovať. Žiadny jednotlivec ani žiadna vláda nemôže zvládať situáciu v krajine bez toho, aby do nej aktívne zapojila svojich ľudí. Ak sa pozrieme na zoznam krajín, kde covid zvládajú najlepšie, jednoznačne vidíme, že sú to krajiny, v ktorých sa k ľuďom pristupuje ako k partnerom. Napríklad Nový Zéland je krajina, ktorá dávala od začiatku veľmi aktívne najavo, že na zvládnutie krízy bude potrebovať všetkých svojich občanov, a zapájala ich.

Každá krajina je spoločenstvom tvoreným ľuďmi. Je to jedna komunita. Bohužiaľ, na Slovensku často vnímame komunity ako niečo odlišné, často okrajové, a teda nezaujímavé. Máme napríklad zaužívané termíny ako „rómska komunita“ alebo „pravoslávna komunita“. V „komunite“ však nejde o delenie ľudí na etnické alebo náboženské skupiny a o vymedzovanie ich na niečo „iné“, a na to, „čo sa nás netýka“. Tak ako tu nejde o to, že ľudia prichádzajúci zo zahraničia sú „tí nebezpeční“ a my, ktorí organizujeme doma oslavu päťdesiatky a svadby, sme „tí disciplinovaní“.

Skúsme si, naopak, spojiť slovo komunita so slovami ako občianska spoločnosť a solidarita, spolupatričnosť a vzájomná pomoc. Komunita je spoločenstvo ľudí, ktorí sa dokážu postaviť situácii čelom. Spomeňme si na pocit novembra 89 alebo na pocit, ktorý sme mali spojený s hnutím Za Slušné Slovensko. Toto sú tie pocity, tie spoločenstvá, ktoré si musíme pri slove „komunita“ vedieť predstaviť a ktoré musíme teraz budovať.

Dôvera v samosprávy

Každá kríza stojí totiž práve na komunitách ľudí a ich spoločnej energii a sile ísť dopredu. Výskum jednoznačne ukazuje, že budovanie odolných ľudských spoločenstiev je jedným z najdôležitejších nástrojov, ako prekonať akúkoľvek krízu, či ide o zemetrasenie, povodeň alebo covid. Stačí si len spomenúť na slovenské celoplošné testovanie, keď sa väčšina ľudí, dokonca aj prezidentka vyjadrili, že je to absolútne nezvládnuteľná úloha. Napriek tomu to zdravotníci dokázali zvládnuť a dokonca nie jedenkrát. To je práve tá sila odolnej komunity, ktorú musíme vedieť využiť, pretože ľudia toho dokážu zvládnuť oveľa viac, ako by sa na prvý pohľad zdalo.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Koronavírus

    Komentáre

    Teraz najčítanejšie