Denník N

Žilinský sudca bral dlhé roky úplatky, môže vyviaznuť s podmienkou

Pavol Polka. Foto - TASR
Pavol Polka. Foto – TASR

Pavol Polka bol obvinený z prijímania úplatkov a zo zneužitia právomoci verejného činiteľa. Hrozilo mu dvanásťročné väzenie. Keď sa jeho obhajcom stal Daniel Lipšic, začal spolupracovať s políciou. Dnešný špeciálny prokurátor ešte v pozícii obhajcu dohodol pre bývalého sudcu základy nízkeho trestu.

Pred niekoľkými dňami sa listom verejne ospravedlnil za to, ako poškodil povesť slovenskej justície. Bývalý žilinský sudca Pavol Polka písal niekdajším kolegom, ministerke spravodlivosti aj súdnej rade. Desiatky rokov sa o ňom hovorilo, že si žije nad pomery. Akékoľvek podozrenia z korupcie však odmietal. Kto o tom napísal, toho zažaloval.

Dnes už o Polkovi ako o korupčnom sudcovi písať môžeme. Priznal sa k braniu úplatkov aj k podplácaniu iných sudcov. Od začiatku roka spolupracuje s vyšetrovateľmi a usvedčuje ďalšie články korupčnej schémy, ktorá roky fungovala na žilinských súdoch.

Vo väzbe bol od septembra, keď ho NAKA v rámci akcie Plevel zadržala a obvinila z prijímania úplatkov a zneužitia právomoci verejného činiteľa, za čo mu hrozil trest päť až dvanásť rokov.

Sudca najprv všetky obvinenia odmietal a vinu popieral. Zlom nastal až koncom minulého roka.

Teraz sa s prokurátorom Úradu špeciálnej prokuratúry dohodol na

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Korupcia na žilinských súdoch

Slovensko

Teraz najčítanejšie