Denník N

Prijmi slávu, lenže to ešte stále nie je sloboda, tvrdil Lawrence Ferlinghetti

Foto - poets.org
Foto – poets.org

Vo veku 101 rokov zomrel americký básnik, prozaik, dramatik a vydavateľ, ktorý stál pri zrode beatnickej generácie, ale nikdy sa necítil jej súčasťou.

Keď v roku 1965 vyšiel u nás výber z tvorby amerického básnika Lawrencea Ferlinghettiho Smutná nahá jazdkyňa, zapôsobilo to ako zjavenie. Výber prekladateľov Vojtecha Mihálika a Jána Vilikovského sa stal okamžite kultovou knihou a pritiahol k poézii aj mnohých z tých, ktorí sa dovtedy básňam úzkostlivo vyhýbali.

Keď sa spomenul Ferlinghetti, nebolo nezvyčajné počuť hoci len niektoré z veršov tejto knihy. Napríklad aj tie, ako ťa prídu nabaláchať, aby si prijal slávu, lenže to ešte stále nie je sloboda, alebo ďalšie, o priviazanom koňovi v tichej nočnej ulici, ktorý erdží, akoby ho akási smutná nahá jazdkyňa zovrela horúcimi stehnami a zaspievala jedinú sladkú vysokú lačnú slabiku.

Ďaleko od života „na ceste“

Lawrence Ferlinghetti, ktorý zomrel 22. februára vo veku úctyhodných 101 rokov, bol často prezentovaný ako predstaviteľ americkej beatnickej generácie. Nemal k nej ďaleko, ale on sám sa k nej nikdy programovo nehlásil. Nielen preto, že bol o niečo starší ako Gregory Corso, Allen Ginsberg a jej ďalší autori, ale, ako zdôrazňuje literárna kritika, jeho poézia vychádzala viac z poetiky francúzskej, predovšetkým z tvorby Jacquesa Préverta, a jeho verše sú plné odkazov na surrealizmus („Bola to jar kožušinového lístia a kobaltových kvetov / keď cadillacy cez koruny stromov pršali ako dážď / a zaplavovali lúky bláznovstvom“).

Navyše on sa medzi večne túlajúcich sa beatnikov nehodil ani spôsobom svojho života, ako veterán druhej svetovej vojny (zažil inváziu v Normandii), absolvent Columbijskej univerzity a Sorbonny a ženatý majiteľ vydavateľstva mal predsa len ďaleko od nekonečného života „na ceste“.

Napriek tomu má Ferlinghetti na sláve beatnickej poézie nehynúce zásluhy. V roku 1955, keď vydal svoj debut Obrazy zmiznutého sveta, sa v „jeho“ San Franciscu uskutočnilo

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Knihy

Kultúra

Teraz najčítanejšie