Denník N

Nové formy obťažovania počas pandémie: Ukážeš mi, čo skrývaš pod tým rúškom?

Ilustračné foto - TASR/AP
Ilustračné foto – TASR/AP

Ťažké chvíle vyplavia z niektorých ľudí to najlepšie, kým z iných to najhoršie.

Od začiatku pandémie covidu-19 upozorňujú aktivistky a aktivisti, mimovládne organizácie a v niektorých krajinách aj polícia či štátne orgány na nebezpečenstvo nárastu domáceho násilia a menšie možnosti pomoci jeho obetiam – zväčša ženám. Linky pomoci, na ktoré takéto ženy volajú, sú preťažené, pribúdajú aj podnety od susedov či známych obávajúcich sa, že v ich blízkosti sa deje niečo zlé.

Už aj oficiálne štatistiky zaznamenali nárast prípadov domáceho násilia, ale aj obťažovania napríklad na sociálnych sieťach.

A hoci by sa zdalo, že z obvyklých situácií a miest, kde sú ženy obťažované, odpadli pracovné kolektívy, lebo práca sa presunula domov, neplatí to. Nastáva skôr opačný trend – nárast obťažovania a jeho nové podoby.

Súvisí to s tým, že nie všetky ženy pracujú v profesiách, ktoré umožňujú prácu z domu, mnohé sú v ekonomickej núdzi, čo ešte znižuje ich motiváciu nahlásiť obťažovanie na pracovisku či už klientom, alebo spolupracovníkom či šéfom.

Rúškové obťažovanie

Viaceré americké médiá v posledných týždňoch píšu o nepríjemných situáciách, do ktorých sa počas pandémie dostávali čašníčky v reštauráciách (keď boli otvorené) a ktoré sú často ukážkovým príkladom obťažovania. Nejde však len o špecificky americký problém.

Ženy oslovené v prieskume organizácie One Fair Wage napríklad spomínali, ako ich zákazníci žiadali, aby si stiahli rúško, „aby videli, či stoja za to, aby im dal prepitné“. Bol aj taký, čo servírke povedal, že chce, aby mu ukázala svoju tvár pod rúškom, aby vedel, či „si ju má zobrať domov“, iný sa rovno ponúkol, že „jej strčí jazyk do hrdla“.

Čašníčky či barmanky pravidelne obťažovali muži aj s tým, že

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Komentáre

Teraz najčítanejšie