Denník N

Päť dávok vakcíny denne, o ktoré sa hlásia aj tisíce ľudí. Ako fungujú zoznamy náhradníkov na očkovanie

Foto N - Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

Vo väčších mestách je veľký záujem o miesto náhradníkov na očkovanie. Týždenná pauza v očkovaní prvou dávkou znamená aj pauzu pre náhradníkov – no môžu sa hlásiť, aby sa dostali do poradia.

Ešte nie sú oficiálne na rade, no tento týždeň dostali seniori nad 65 rokov a chronicky chorí nádej, že ich čoskoro zaočkujú. Alebo aspoň niektorých z nich.

Vakcinačné centrá spustili možnosť prihlásiť sa ako náhradník. Nemocnice volajú náhradníkov v prípade, že sa nenaplnia všetky termíny pre daný deň alebo nepríde zaregistrovaná osoba.

Keď náhradníkovi zavolajú, musí konať rýchlo. V nemocnici musí byť do 30 minút a vakcinačné centrá upozorňujú, že takýchto dávok majú zvyčajne len okolo päť za deň.

Môžu sa hlásiť, ale všetko sa odkladá o týždeň

Náhradníci sa môžu hlásiť v desiatkach nemocníc po celom Slovensku (celý zoznam na konci článku) – buď cez internetový registračný formulár, alebo v niektorých nemocniciach cez telefón.

Odpovede ministerstva naznačujú, že väčšina nemocníc bude volať ľudí v poradí, v akom sa prihlásili. No sú aj výnimky, napríklad nemocnica v Martine každý deň tvorí nový zoznam na nasledujúci deň.

Do zoznamu náhradníkov sa môžu prihlásiť ľudia starší ako 65 rokov alebo chronicky chorí a ťažko zdravotne postihnutí (zoznam diagnóz nižšie).

Nový systém náhradníkov Slovensko spustilo len krátko pred tým,

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Koronavírus

    Očkovanie proti koronavírusu

    Slovensko

    Teraz najčítanejšie