Denník N

Matovič hovorí, že návrh Sulíka prevziať ministerstvo zdravotníctva je zlý vtip (+video)

Richard Sulík a Marek Krajčí. Foto - TASR
Richard Sulík a Marek Krajčí. Foto – TASR

Aktualizované o 18.59 o reakciu premiéra Igora Matoviča.

Vicepremiér a predseda SaS Richard Sulík povedal premiérovi Igorovi Matovičovi (OĽaNO), že je ochotný vymeniť ministra zdravotníctva Mareka Krajčího (OĽaNO) a prevziať jeho rezort.

Riadenie ministerstva hospodárstva, ktorému šéfuje dnes, chcel odovzdať štátnemu tajomníkovi Jánovi Oravcovi, nominantovi SaS.

Premiér Matovič podvečer na chvíľu prerušil rokovanie s vedcami a epidemiológmi, aby novinárom povedal, že „ani najmenej“ neuvažuje o výmene Mareka Krajčího.

„Opýtal som sa ho, či je to zlý vtip,“ povedal Matovič o Sulíkovom návrhu prevziať ministerstvo a označil to za drzosť. Premiér opäť hovoril, že Sulík je podľa neho zodpovedný za tisíce úmrtí – v narážke na to, že pred Vianocami nenakúpil testy na ďalšie plošné testovanie, ale aj preto, že odmietal Krajčího návrh na skorší predvianočný lockdown.

„Krajčí bojoval za životy ľudí, Sulík za otvorené bary a reštaurácie,“ povedal premiér.

Video: Sulík chcel nahradiť Krajčího, Matovič hovorí, že to je zlý vtip (autorka: Michaela Barcíková)

Po tom, ako Sulík novinárom povedal o svojom návrhu premiérovi, predsedníčka Za ľudí Veronika Remišová oznámila, že takúto ponuku dala premiérovi už na jeseň. Išlo podľa nej o odborníka, a nie politického nominanta, Igor Matovič tento návrh odmietol.

„Diskusia o personálnych zmenách medzi lídrami koalície by mala prebiehať za zatvorenými dverami, a nie cez médiá,” napísala Remišová v reakcii na slová predsedu SaS.

Ministerstva hospodárstva by sa nevzdal

Sulíkov návrh išiel proti súčasnému zneniu koaličnej zmluvy, ktorá definuje rozdelenie rezortov medzi koaličné strany v pomerne 8:3:3:2. SaS podľa nej pripadajú tri rezorty, v súčasnosti má ministerstvo zahraničných vecí, hospodárstva a školstva.

Predseda SaS povedal, že vo svojom pláne nerátal s tým, že by rezort hospodárstva prevzalo hnutie OĽaNO, aby pomer z koaličnej zmluvy zostal zachovaný. „Prečo by som to mal robiť? Strávil som tam rok života. Nebudem odovzdávať ministerstvo, kde sú rozbehnuté veci, kde je zabehnutý tím,“ povedal s tým, že prevzatie ministerstva zdravotníctva bral ako svoju osobnú obeť.

„Budeme sa tváriť, že sme najlepší na svete, keď sme majstri sveta v úmrtiach? Vy tu nežijete v tejto krajine? Vy to nevidíte?“

Podľa Sulíka ide veľká časť obetí pandémie na vrub zlyhaní na ministerstve zdravotníctva, čiastočnej je však podľa neho zodpovedný aj premiér Igor Matovič, ktorý od prvého plošného testovania začiatkom novembra „päť týždňov nič nerobil“.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Hegerova vláda

Marek Krajčí

Richard Sulík

Slovensko

Teraz najčítanejšie