Denník N

Cez mobil chcú kontrolovať všetkých pozitívnych, teda desaťtisíce ľudí. Aplikácia môže byť do konca apríla

Aplikácia smart karantény využívaná vlani. Foto - TASR
Aplikácia smart karantény využívaná vlani. Foto – TASR

Štát najprv pošle SMS správy a zavolá, potom sa budú dávať pokuty. Pri tých, ktorí si nebudú vedieť nainštalovať aplikáciu, budú zrejme karanténu cez telefón kontrolovať hygienici. Aplikáciu si majú inštalovať aj ľudia, ktorí prídu na Slovensko zo zahraničia bez negatívneho testu.

Mobilná aplikácia, ktorá má strážiť ľudí v karanténe, by mohla byť hotová do konca apríla. Na apke pracujú ľudia okolo ministra hospodárstva Richarda Sulíka (SaS) a jej fungovanie by malo spravovať Národné centrum zdravotníckych informácií (NCZI).

„Keď rýchlo padne pevné rozhodnutie, aplikácia môže byť do konca apríla,“ povedal Sulík po rokovaní vlády s tým, že vláda o vytvorení aplikácie nerozhodla aj preto, že z nej počas rokovania o tomto bode odišiel premiér Igor Matovič. „Jedna žena porodí dieťa za deväť mesiacov, ale desať žien neporodí dieťa za tri týždne,“ vysvetľoval minister, prečo bude aplikácia hotová až o dva mesiace, a dodal, že na tom pracuje mnoho ľudí, no je to komplikovaná úloha.

Aplikácia má podľa Sulíka monitorovať dve skupiny ľudí: tých, čo prídu na Slovensko zo zahraničia bez negatívneho testu, a tých ľudí na Slovensku, ktorým vyjdú pozitívne výsledky antigénových a PCR testov. Dohromady tak pôjde o desaťtisíce ľudí, keďže u nás denne pribúda aj okolo 6000 pozitívnych.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Slovensko

Teraz najčítanejšie