Denník N

Storytelling je umenie aj remeslo, potrebujú ho deti aj dospelí, tvrdí profesionálna rozprávačka

Z prezentácie spolku Príbehom na stope. Foto - archív MJ
Z prezentácie spolku Príbehom na stope. Foto – archív MJ

Na Slovensku sa storytellingu venuje len niekoľko jednotlivcov. Pritom sa stačí postaviť pred publikum a začať rozprávať. Netreba na to nič špeciálne – žiadne pódium, svetlá, ozvučenie. Môže to skúsiť ktokoľvek, nezáleží ani na vzdelaní, ani na veku či fyzickej kondícii. Cieľ má každý iný – zaujať, potešiť, zabaviť, rozplakať, naučiť či vyvolať spomienky.

Storytelling bol po stáročia bežný a jediný spôsob, ako učiť deti, uchovávať informácie, upevňovať identitu aj zabávať. MARTINA JÁNOŠÍKOVÁ sa mu venuje profesionálne. V rozhovore hovorí o tom, v čom môže storytelling pomáhať dospelým aj školákom a ako prebiehajú jeho kurzy.

 

Ako vysvetľujete, čomu sa venujete, čo je to storytelling?

Je to skladačka. Je to, ako keď sa niekto spýta, čo je divadlo – aj divadlo má veľa svojich podôb. Storytelling v slovenčine znamená rozprávanie príbehov. Podľa mňa je v každej rodine nejaký rozprávač a minimálne starí rodičia si budú pamätať nejakého vtipného uja, ktorý na dedinských hodoch alebo keď sa rodina stretla, rozprával historky.

Napríklad na páračkách?

Pravdaže, a keď by sme šli hlbšie do minulosti, väčšinou to boli potulní remeselníci, tuláci, ktorých ľudia radi prichýlili, lebo vedeli rozprávať dlhé a komplikované príbehy. Hovorí sa – a nie je dôvod to spochybňovať, že orálna tradícia rozprávačstva je v slovesných umeniach tá najstaršia forma, z ktorej vyšlo aj divadlo.

Prečo sa v starých kultúrach, v Číne alebo Indii, rozprávačstvo ako dôležitá súčasť kultúry uchovalo až do súčasnosti?

Tam je tradícia nepreseknutá, kontinuálne tam pokračuje dodnes. V Marakéši je napríklad povestné Café Clock, kde staručičkí majstri doteraz rozprávajú. Ich vystúpenia pôsobia veľmi monotónne, ale sú tam aj ich mladí učni. U nás je trošku vykorenené, no v starých kultúrach je to stále živou súčasťou bežného života. V Indii sa storytelling využíva ako vzdelávacia metóda. V zahraničí je to bežná metóda výučby, poznám

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Rozhovory

Kultúra

Teraz najčítanejšie