Denník N

Niekto odpíše diplomovku, iný zas plán obnovy

Opatrenia na podporu kultúry, ktoré Hlas-SD navrhuje, sú prakticky doslova odpísané z návrhu českého ministerstva kultúry pre tamojší plán obnovy.

Autorka je podpredsedníčkou PS

Strana Hlas včera predstavila svoju verziu plánu obnovy, ktorú ponúka ako alternatívu k tej vládnej. Podľa slov jej predsedu išlo najmä o to, aby ukázali, čo všetko vo vládnom programe chýba a ako by mala vyzerať „ucelená vízia“ Slovenska po pandémii. Keďže jednou z chýbajúcich oblastí je práve kultúra a kreatívny priemysel a keďže plán pre túto oblasť Peter Pellegrini avizoval aj v televíznych debatách, zaujímalo ma, ako si momentálne najsilnejšia politická sila na Slovensku predstavuje ucelenú víziu pre kultúru.

„Kultúra má pre súčasnú spoločnosť nesmierny význam v rôznych rovinách.“ Už po tejto prvej vete príslušnej kapitoly je jasné, že žiadna veľká vízia sa nekoná, a celý úvodný generický text obsahujúci konštatovania a deklarácie ako: „Kultúra kultivuje ľudí naviazaných na kreatívne odvetvia,“ či: „V strane Hlas-SD preto v kontexte regionálneho rozvoja silno vnímame potrebu využiť kreatívny priemysel v celej svoje komplexnosti v prospech rastu ostatných sektorov a odvetví,“ môžeme bez váhania preskočiť. Podstatné sú predsa opatrenia, však?

Tu prichádza najväčšie prekvapenie. Štyri oblasti, ktoré Hlas-SD navrhuje, sú vrátane detailov a podopatrení prakticky doslova odpísané z návrhu českého ministerstva kultúry pre tamojší plán obnovy. Je iste zmysluplné inšpirovať sa dobrou praxou zo zahraničia a prinášať fungujúce modely, problém však je, že uvedené opatrenia vychádzajú z dlhodobých stratégií, plánov a projektov, ktoré v Česku uskutočňujú, a ich doslovný prepis do slovenského kontextu je nezmyselný, nemá oporu v reálnej situácii a vyznieva až smiešne.

Napríklad požiadavka transformácie Audiovizuálneho fondu vychádza v Česku z dlhodobej stratégie a rozvoja Státního fondu na podporu kinematografie, je za ňou presná predstava a konkrétni ľudia. Ako presne si takúto transformáciu predstavuje strana Hlas na Slovensku? Pán Pellegrini s exministerkou kultúry pani Laššákovou, ako svojou garantkou pre kultúru, navrhujú aj vznik špeciálneho oddelenia pre kreatívny priemysel s analytickou jednotkou na ministerstve kultúry či vznik komunikačnej platformy.

Takéto oddelenie však už na ministerstve dávno existuje (a existovalo, aj keď bola ministerkou pani Laššáková), takisto ako aj analytická jednotka (IKP) a komunikačná platforma (Platforma pre kultúrny a kreatívny priemysel), na ktorú ministerstvo dokonca čerpá európske fondy. Rovnako je na tom aj revolučný návrh kreatívnych voucherov – na Slovensku existuje tento projekt už niekoľko rokov (pod agentúrou SIEA) a český návrh vychádza aj z tejto slovenskej schémy (o tom, či funguje, zase niekedy inokedy).

Podobne by sa dal analyzovať celý text opatrení, ktorý je len bezduchým plagiátom českého návrhu, pričom je evidentné, že za ním nie je najmenšia predstava o jeho realizácii či pochopenie slovenského kontextu. Jediné miesto, kde „vízia“ strany Hlas vybočí z prekladu českého textu, je časť, kde v rámci „modernizácie a digitalizácie kultúrneho a kreatívneho sektora“ chcú investovať do „podpory ľudovej/amatérskej kultúry“. Hľa, vízia obnovy Slovenska, hľa, predstava kultúrnej krajiny, hľa, zásadný príspevok k ekonomickej transformácii a odolnosti po kríze!

To, že vládny plán obnovy neobsahuje vôbec žiadnu predstavu o úlohe kultúry a kreatívneho priemyslu pri obnove krajiny, je smutný fakt, ktorý som už niekoľkokrát analyzovala inde. To, že opozičná strana, ktorá ponúka „alternatívu“, bez okolkov, bez hanby a bez vízie odpíše cudzí plán a dúfa, že si to nikto nevšimne, hovorí o tom, ako veľmi jej na tejto téme naozaj záleží, a dáva tušiť, že jej „alternatíva“ je v tomto prípade iba prázdny populizmus a PR.

Vláda kultúru hádže cez palubu. Hlas-SD ju musel odpísať.

Plán obnovy strany Hlas-SD: https://www.strana-hlas.sk/wp-content/uploads/2021/02/Plán-obnovy-HLAS-SD.pdf

Plán obnovy českého ministerstva kultúry: https://drive.google.com/…/1mrLaciOiylJKcp21cCo…/view…

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Politici píšu

Komentáre

Teraz najčítanejšie