Denník N

Ako sa umelci stali nadbytočnými. V čom sa Özil líši od Fernandesa a čo s postom desiatky vyviedol Guardiola

Bruno Fernandes. Foto - TASR/AP
Bruno Fernandes. Foto – TASR/AP

Analýza Lukáša Vráblika: Prototypom futbalistu z roku 2021 je James Maddison.

Na začiatku februára sme vysvetľovali, že prestup Mesut Özila z londýnskeho Arsenalu do tureckej ligy je symbolom úpadku postu „čísla 10“, teda futbalových umelcov a tvorcov hry, ktorými boli v minulosti aj Pelé, Diego Maradona či Zinedine Zidane.

Özil je preč a minimálne v Premier League zatiaľ nemá plnohodnotného nástupcu. S najväčšou pravdepodobnosťou sa ho ani nedočkáme.

Özil bol na začiatku minulej dekády najväčším symbolom „čísla 10“, tvorivým hráčom na pozícii za hrotovým útočníkom, ktorý bol viac-menej oslobodený od defenzívnej činnosti a koncentroval sa na vlastnú kreativitu.

Futbal sa však po taktickej stránke neustále vyvíja a post „čísla 10“ sa stal nadbytočným.

V dnes populárnych formáciách ako 4-3-3 či 3-5-2 už ani neexistuje. Özila v Premier League nahrádza napríklad Bruno Fernandes z Manchestru United, ale toho nemôžeme považovať za klasickú desiatku. Fernandes sám spĺňa skôr definíciu „falošnej deviatky“, postu, ktorý sa vo futbale objavil prvýkrát už pred viac ako 125 rokmi.

Absencia „desiatok“ je pre Premier League netypická. Ére Özila predchádzali hráči ako Dennis Bergkamp v Arsenale, Gianfranco Zola v Chelsea či Juninho v Middlesbrough. Tí operovali vo voľnom priestore medzi zálohou a útokom a boli pre anglický futbal s typickým rozostavením 4-4-2 veľkou zmenou.

V posledných rokoch sa však väčšina veľkoklubov rozhodla používať aktívny pressing, s ktorým uspel napríklad nemecký tréner Jürgen Klopp v Liverpool FC. Absencia jedného hráča pri bránení by bola taktickým problémom: aj preto post čísla 10 prakticky zmizol.

Nie však úplne: pretransformoval sa na akúsi kombináciu ofenzívnych záložníkov a falošnej deviatky. „Desiatky“ prešli evolúciou a Bruno Fernandes patrí k jej najvýraznejším predstaviteľom, spolu

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Futbal

Liga majstrov

Premier League

Šport a pohyb

Teraz najčítanejšie