Denník N

Achilovka, píšťala či svaly. Na bežecké zranenia často stačí ľad a valček, nezabudnite meniť obuv

Foto – Peter Kováč
Foto – Peter Kováč

Ôsma časť seriálu Polmaratón je o častých bežeckých zraneniach.

Tak, ako patria k behu desiatky zdravotných výhod, patria k nemu aj zranenia. Žiaľ, takisto ich nie je málo. Odborníci tvrdia, že so zdravotnými komplikáciami sa počas roka stretne takmer polovica bežcov. Staršia štúdia hovorí o 36 až 57 percentách, novšie dáta udávajú aj vyššie čísla.

Hlavnou príčinou je charakter behu. Vykonávame ho pohybom, ktorý sa neustále opakuje, čím sa pre pohybový aparát zvyšuje riziko preťaženia aj následného zranenia.

Potvrdzujú to takisto výskumy, podľa ktorých má viac ako 90 percent bežeckých zranení práve túto príčinu – monotónne sa opakujúci pohyb. Vylúčené nie sú ani náhle zranenia ako napríklad vyvrtnutý členok či roztrhnutý sval, pri behu sú však omnoho zriedkavejšie ako pri iných športoch.

A hoci nejde o najoptimistickejšie konštatovanie, môžeme v ňom nájsť aj niekoľko pozitív. Ak totiž väčšina bežeckých zranení prichádza postupne, dokážeme im v mnohých prípadoch efektívne predchádzať.

Dobrou správou je aj to, že ak už aj zranenie príde, v mnohých prípadoch nemá dlhé trvanie.

Navyše, zranenie často signalizuje možný závažnejší problém, pričom včasná diagnostika znamená šancu predísť komplikáciám bez väčšej ujmy na zdraví.

Ôsma časť bežeckého seriálu Polmaratón je o častých bežeckých zraneniach: achillovej šľache, bolestiach okostice, o plantárnej fascii, zadných stehenných svaloch či o únavovej zlomenine.

Povieme si o tom, ako ich riešiť a ako im predchádzať, kedy je potrebné navštíviť lekára a či a kedy môžeme behať aj so zranením.

Súčasťou textu je tradične aj týždenný tréningový plán pre začínajúcich bežcov, ktorí sa pripravujú na jarný polmaratón. Po náročnom siedmom týždni pokračuje rovnako náročný týždeň číslo osem. Po ňom už bude nasledovať krátky oddych a druhý kontrolný tréning.

Polmaratón vychádza každý štvrtok. Ak chcete texty dostávať aj e-mailom, aktivujte si odber témy Polmaratón.


Šesť základných rád

Skôr, ako sa dostaneme ku konkrétnym zraneniam, k prevencii a liečbe, uvedieme základné odporúčania, ako im predchádzať. Christopher Travers, ortopedický chirurg z kliniky v New Jersey, ktorý liečil viac ako 80 rôznych zranení pohybového aparátu, dáva šesť základných rád.

Kvalitná obuv. Bežcom radí, aby si dali záležať na správnom výbere obuvi, keďže tá je častou príčinou zranení. Univerzálny návod pri výbere však neexistuje. Ideálom je navštíviť špecializovanú predajňu a poradiť sa s odborníkom.

„Obuv by mala byť dostatočne spevnená v okolí päty, okolo prstov by mala byť malá medzera,” radí Travers. Bežeckú obuv by sme preto mali kupovať o pol čísla väčšiu. Odborníci tiež odporúčajú, aby sme si v predajni obuv dôkladne vyskúšali, ideálne v bežeckých ponožkách. Pri hľadaní správnej veľkosti treba zmerať dĺžku nohy večer, keď je chodidlo najviac roztiahnuté.

Doktor Travers dodáva, že dôležitá je aj starostlivosť o obuv. Radí vymeniť ju po

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Behanie

Cesta k zdraviu

Polmaratón

Radíme športovcom

Šport a pohyb

Teraz najčítanejšie