Denník N

Keď tréner urážal spoluhráča, 12-ročný McDavid mu vybavil výpoveď. 2000 slov o najlepšom hokejistovi súčasnosti

Connor McDavid. Foto - tasr/ap
Connor McDavid. Foto – tasr/ap

Keď Connor McDavid ako tínedžer v Toronte navštevoval súkromnú školu pre výnimočne športovo nadané deti, podľa učiteľky Deirdre Quinnovej bol veľmi tichým žiakom. Niektoré úlohy ho však dokázali nadchnúť a jednou takou bolo zadanie na vypracovanie videa, ktoré malo zachytiť život vybranej osobnosti.

Quinnová pre Bleacher Report povedala, že McDavid pripravil video o svojom hokejovom idole Sidneym Crosbym. Zostrihal doň zábery Crosbyho hry a rozpovedal jeho životný príbeh. Na záver svojmu obľúbenému hráčovi počítačovým softvérom na hlavu prirobil korunu a napísal, že Crosby by mal kandidovať za prezidenta.

McDavid vtedy nemal ešte ani pätnásť, no v Kanade sa už hovorilo, že z neho raz bude ďalší výnimočný hráč. V NHL to teraz potvrdzuje zápas čo zápas a nedávno dosiahol svoj 500. bod. V 24 rokoch na to potreboval 369 zápasov – presne rovnaký počet ako jeho vzor Sidney Crosby.

Kapitán Edmontonu Oilers je všeobecne uznávaný ako najlepší hokejista súčasnosti a jeho individuálne akcie často pôsobia, akoby stále hral juniorský hokej. Novinár Craig Button z TSN povedal, že tohtoročné výkony McDavida a Austona Matthewsa z Toronta mu pripomínajú časy Wayna Gretzkého a Maria Lemieuxa.

McDavid, ktorý pred novinármi dodnes pôsobí hanblivo a rezervovane, je v 24 rokoch na vrchole výkonnosti a individuálne môže mať lepšiu kariéru než Sidney Crosby. Ten však v jeho veku už vyhral prvý Stanleyho pohár, ku ktorému sa Edmonton v McDavidovej ére zatiaľ ani nepriblížil.

Nároční priaznivci Oilers očakávajú, že McDavid po dlhom čase privedie klub k úspechu.

V článku sa dočítate:

  • ktorý Slovák pomáhal McDavidovi v príprave na sezónu;
  • prečo bola jeho kariéra ešte nedávno v ohrození;
  • ako odmalička ukazoval, že z neho bude líder;
  • v čom sa v tejto sezóne zlepšil;
  • čo si o ňom myslí Wayne Gretzky a aký majú vzťah.

Dve hviezdy a Slovák v púšti

McDavid je na tlak a veľké očakávania zvyknutý od tínedžerských čias. Gare Joyce zo Sportsnet ho označil za najdôležitejšiu postavu hokeja ešte predtým, než vôbec debutoval v NHL. Napísal, že McDavid má talent porovnateľný s menami ako Bobby Orr, Wayne Gretzky, Mario Lemieux, Sidney Crosby či Alexander Ovečkin.

Reportéri ESPN si pred rokmi kládli jednoduchú otázku, prečo

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Hokej

NHL

Šport a pohyb

Teraz najčítanejšie