Denník N

Braňo Jobus: Zlodejská firma si zaplatila obrovskú kampaň s mojou tvárou, polícia ani Facebook nereagovali

Braňo Jobus. Foto - archív Braňa Jobusa
Braňo Jobus. Foto – archív Braňa Jobusa

Psychicky to bolo strašné – každý deň som sa videl na internete, ako garantujem okrádanie ľudí pri údajnej kúpe bitcoinov, tvrdí spevák a spisovateľ Braňo Jobus.

➡️ Počúvanie podcastov Denníka N je najpohodlnejšie v aplikácii Denníka N. Zvuk Vám nepreruší, ani keď zmeníte stránku, a počúvať môžete aj bez pripojenia na internet. Sťahujte kliknutím sem.

Tento text načítal neurálny hlas. Najlepšie sa počúva v aplikácii Denník N, aj s možnosťou stiahnutia na počúvanie offline. Našli ste chybu vo výslovnosti? Dajte nám vedieť.

Rozhovor v skrátenej podobe vyšiel vo februárovom čísle pouličného časopisu Nota Bene.

viac ako rok žijeme s pandémiou korony. Dovedie nás k rozumu alebo nás skôr o rozum pripraví?

Dlho som si myslel, že nás dotlačí k rozumu, ale posledné týždne som presvedčený, že mnohých už o rozum pripravila. To, čo sa dialo na sklonku minulého roka, bolo predsa zjavným prejavom absencie rozumu.

Mám na mysli nepovolené demonštrácie, na ktorých boli ľudia bez rúšok, otvorené kostoly a lyžovačky. Porovnajte, ako sme sa správali na jar, keď sme mali pár pozitívnych prípadov denne, a teraz, keď desiatky ľudí denne zomierajú. S otvorenými ústami sledujem, čo sa to tu deje.

Prečo sa nesprávame rozumne? Ak vidíme plniace sa nemocnice a pribúdajúce čísla mŕtvych, ak máme skúsenosti z krajín ako Taliansko, ako je možné, že časť populácie označuje nosenie rúšok či respirátorov za fašistické nariadenie a vakcináciu za spôsob implantácie nanočipov, ktorými nás budú ovládať?

Ja som z tej hlúposti až ohúrený. Sú za tým hoaxy z rôznych konšpirátorských webov, ktoré sa ako mor šíria cez sociálne siete a zasahujú ľudí bez kritického myslenia. Mne sa zdá, že služby typu Facebook už viac ovládajú „dezoláti“, konšpirátori a trollovia než rozumní ľudia.

Je to záplava žumpy, ktorá je taká mocná, že mnohí jej nedokážu odolať. Sú zmätení z množstva hlúpostí, ktoré sa na nich valia, a tak prestali rozlišovať. Vo výsledku sa potom sami správajú nerozumne a posúvajú tie nezmysly ďalej.

Čo s tým?

Na prvom mieste by mala byť osobná zodpovednosť, ale tá predpokladá práve používanie rozumu. Normálny človek v časoch pandémie nechodí medzi ľudí, nemusia mu to ani zakazovať. Nebude predsa svojich rodičov v požehnanom veku vystavovať riziku. A ak ich už chce navštíviť, tak ide len pod okno, nie dovnútra. A ak sa inak nedá, lebo im treba fyzicky pomôcť, tak si dá urobiť test. Lenže nie, „dezoláti“ si pokojne robia zhromaždenia na námestiach bez rúšok a potom ohrozujú všetkých okolo seba.

Osobná zodpovednosť teda na Slovensku zjavne nefunguje, nie sme na ňu dosť zrelí. Preto si nevieme vážiť a chrániť ani slobodu. Naozaj žasnem, ako ľudia môžu veriť takým hlúpostiam, ktoré sa na nás hrnú zo sociálnych sietí.

Ísť na Facebook je pomaly masochizmus. Pritom tam musím chodiť, lebo je to jeden z mojich pracovných nástrojov, cez ktorý môžem dať ľuďom vedieť o svojej hudbe či knižkách. Problém je, že komentáre trollov ma už vážne nebavia.

Skvele to sformulovala herečka Eva Pavlíková – na fotografiách samé mačičky, kvetinky a vnúčatká, ale v srdci len zloba.

Presne tak. Chýbajúce kritické myslenie pritom znamená to, že u nás zlyháva vzdelávanie. Nahrádzať ho musia kadejaké občianske iniciatívy typu Infosecurity či Prečo ľuďom hrabe, ktoré sa snažia tie hoaxy vyvracať. Práve ony na Facebooku robia to, čo nás mali naučiť už v základných školách.

Dnes by už do toho mal vo veľkom zasiahnuť aj štát. Ten mal zasiahnuť už vo chvíli, keď bývalí premiéri Fico a Pellegrini začali vo svojich prejavoch využívať konšpirácie len preto, aby si nahnali nových voličov. Keď potom videli, že táto vlna módnej trápnosti funguje, už sa toho držali.

Myslíte ich argumentáciu, že za všetkou kritikou voči nim je George Soros?

Jednoznačne. Veď to bolo úplne trápne. Z totálnych lží urobili oficiálnu vec. Ľudí, ktorí mali pochybnosti a tápali, zámerne pretiahli na konšpirátorskú stranu, chladnokrvne a hnusne ich namočili do žumpy.

Čo vám k téme rozum napadne, keď šéf parlamentnej fašistickej strany Kotleba s vážnou tvárou v serióznej diskusnej relácii tvrdí, že nanočipy vo vakcínach boli v podobenstve predpovedané už v Zjaveniach Jána?

Pozeral som to a vtedy mi napadlo jediné – že tí ľudia už nemajú žiadne zábrany a použijú akúkoľvek lož. Normálne som zapochyboval, či to ten človek s dvomi vysokými školami myslí vážne alebo si z divákov strieľa s vedomím, že pár hlupákov mu to zožerie. Neuveriteľné, aké divadlo ten človek dokáže zahrať. S rozumom to nič nemá, je to priamo katastrofa.

Katastrofou je to aj preto, že štát voči takým nezmyslom vo veľkom nezasahuje. To, čo robia ľudia ako Ján Benčík, ktorý odhaľuje bludy extrémistov a fašistov, by mala robiť bytovka plná zamestnancov ministerstva vnútra. Áno, práve štát by sa mal hrabať v tej špine, vyvracať ju a ukazovať ľuďom, aká je pravda.

Policajná stránka na Facebooku to už robí, ale krátko, mala vzniknúť pred rokmi. A mala by fungovať nasledovne: Napíše niekto lož alebo sa niekomu vyhráža smrťou? Na druhý deň mu polícia zaklope na dvere a vezme ho na zodpovednosť. Už sa to párkrát stalo, klobúk dole, ale malo by sa to diať denne.

Vy sám ste sa stali obeťou nechutného hoaxu – na Facebooku vám ukradli identitu a masovo ju zneužívali na pokútny biznis.

Tak to mi teda rozum fakt nebral. Bol som prvou obeťou ukradnutia identity u nás, potom sa to stalo aj Milanovi Lasicovi a ďalším.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Alkoholizmus

Koronavírus

    Kultúra v karanténe

    Rozhovory

    Kultúra, Slovensko

    Teraz najčítanejšie