Denník N

Zomrel sudca a bývalý predseda Najvyššieho súdu Milan Karabín

Milan Karabin v roku 2007. Foto Tasr
Milan Karabin v roku 2007. Foto Tasr

Milan Karabín zomrel vo veku 66 rokov na dovolenke v Turecku. Od stredy mal pracovať v senáte so Štefanom Harabinom.

Sudca Najvyššieho súdu a jeho bývalý predseda v rokoch 1996 až 1997 a 2003 až 2008 Milan Karabín zomrel na dovolenke v Turecku. Pracoval v senáte s Jurajom Klimentom a Petrom Szabom.

„Emeritný predseda Najvyššieho súdu, pán Milan Karabín bol prototypom slušného a čestného sudcu, ktorý za každých okolností presadzoval idey spravodlivosti pre všetkých rovnako. Svetlé stránky rozhodovacej činnosti Najvyššieho súdu budú navždy spojené s jeho menom. Česť jeho pamiatke!“ napísal N predseda senátu Kliment.

Ešte pred niekoľkými týždňami Karabín spolu s Klimentom Denníku N vysvetľovali, prečo nesúhlasia so škandalóznymi rozhodnutiami Štefana Harabina v posledných kauzách.

Napriek ich „morálnej a odbornej disharmónii“, ako to nazval Kliment, predsedníčka súdu Daniela Švecová v novom rozvrhu práce rozhodla, že od septembra bude ich trojica pracovať v senáte s Harabinom. Švecová chcela Harabinov senát, v dôsledku posledných rozhodnutí, rozsadiť. Klimenta to nahnevalo a povedal, že môže hroziť fyzický konflikt.

„Jeho odchod je pre Najvyšší súd a pre celú justíciu veľmi bolestný,“ povedala predsedníčka Najvyššieho súdu Švecová. Na to, či bude preto znovu meniť rozvrh Najvyššieho súdu, povedala, že nad tým ešte neuvažovala.

„V osobe pána sudcu Karabína odišiel veľmi skúsený sudca a veľký človek a týmto by som chcel príbuzným aj všetkým pozostalým vyjadriť úprimnú sústrasť,“ povedal minister spravodlivosti Tomáš Borec.

Karabín by sa dožil 21. septembra 66 rokov. Ku koncu roku plánoval odísť do dôchodku.

S Harabinom mal Karabín spory, ešte keď bol predseda Najvyššieho súdu. Harabin naňho podal aj podnet na disciplinárne stíhanie.

„Ak by bolo takých sudcov ako tento viac, tak by slovenská justícia bola dávno v kolapse a na kolenách. Že nie je, to je iba zásluhou toho, že takých sudcov nemá. Väčšina je svedomitá a čestná,“ povedal v minulosti Karabín o Harabinovi.

Portál tvnoviny.sk informuje, že sudca dostal infarkt počas plávania v mori a utopil sa.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Slovensko

Teraz najčítanejšie