Denník N

Kubánski umelci naspievali pieseň, ktorá môže zatriasť režimom v Havane

Reprofoto z videoklipu Patria y Vida. Zdroj: YouTube
Reprofoto z videoklipu Patria y Vida. Zdroj: YouTube

„Ak sa niečo stane mojej rodine, budem viniť kubánsku vládu,“ hovorí jeden z umelcov, ktorí sa objavili vo virálnom videoklipe Patria y Vida.

Keď padal režim v Sovietskom zväze, Kubánec žijúci na Floride Willy Chirino v kultovej piesni Ya viene llegando spieval o nádeji na lepšiu budúcnosť, živote emigranta a láske ku Kube.

Stala sa hymnou kubánskych emigrantov žijúcich v USA, ktorí sa „navždy budú cítiť Kubáncami“, ale aj tých, ktorí na ostrove riadenom komunistickou diktatúrou Fidela Castra ostali a verili, že spolu s komunistami v Európe padne aj ich režim.

„Maďarsko: Libre! (Slobodné) Československo: Libre! Rumunsko: Libre! Východné Nemecko: Libre! Kuba: Libre!“ končí sa text piesne.

K tomu poslednému nedošlo. Kuba slobodná neostala a nie je takou dodnes, na čo reaguje nová pieseň skupiny svetovo známych kubánskych umelcov a držiteľov ceny Grammy, ktorí už dlhšie nemohli mlčať o represiách, zatýkaní umelcov a novinárov, o hlade a dlhých radoch na jedlo či katastrofálnom zdravotníctve.

„Pieseň Patria y Vida dráždi režim pre niekoľko faktorov: po prvé ju spievajú umelci veľmi obľúbení medzi Kubáncami. Po druhé, zavrhuje slogan diktátora Fidela Castra, ktorý hovoril ‚Vlasť alebo smrť‘ a mení ho na ‚Vlasť a život‘. Po tretie, pieseň odovzdáva kubánskemu ľudu posolstvo, že režim obmedzuje individuálne slobody na ostrove už 60 rokov, vytvára chudobu a potláča tých, ktorí nesúhlasia,“ povedal pre Denník N šéfredaktor slobodného kubánskeho média CubaNet Roberto Hechavarría.

Okamžite virálna

Odpor voči režimu na Kube, ktorej obyvatelia nemajú ani na elektrinu, nie je nový. Hnutie San Isidro existuje už tri roky a spája v sebe prvky kultúry a ľudskoprávneho aktivizmu. Združuje umelcov a kubánsku inteligenciu. Jeho členovia držali minulý rok v novembri protestnú hladovku za oslobodenie svojich zadržaných členov.

Toto je však prvýkrát, čo sa do odporu umelci zapojili takýmto veľmi verejným spôsobom.

„Je po všetkom. Žiadne ďalšie klamstvá.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Svet

Teraz najčítanejšie