Denník N

Šéf pražského ARO rozpráva o triáži pacientov s covidom: Niektorí si už ventilátor neželajú

František Duška, prednosta ARO a JIS vinohradskej nemocnice v Prahe. Foto – Deník N/Gabriel Kuchta
František Duška, prednosta ARO a JIS vinohradskej nemocnice v Prahe. Foto – Deník N/Gabriel Kuchta

Doteraz rozhovory neposkytoval. Až teraz, keď je situácia kritická aj vo veľkých pražských nemocniciach. Prednosta ARO a JIS vinohradskej nemocnice v Prahe František Duška sa ako jeden z mála nevyhýba ani otázkam o triáži pacientov.

V rozhovore pre český Deník N vysvetľuje, ako vyzerá „skórovací systém“, vďaka ktorému sa lekári rozhodujú, ktorý pacient má väčšiu šancu prežiť a bude mu poskytnutá intenzívna starostlivosť.

„Doteraz sme mali zdroje, aby sme poskytli intenzívnu starostlivosť úplne každému, u koho sme sa domnievali, že z nej bude mať prospech. Ale doba je dynamická a sme veľmi blízko bodu, keď bude treba určovať priority,“ hovorí Duška.

Ako vyzerajú posledné dni u vás v nemocnici?

Máme najviac pacientov, ako sme kedy mali. Bežne prijímame jedného, ​​maximálne dvoch pacientov, teraz troch až piatich denne. V priemere. Niekedy žiadneho, potom zrazu šesť. Prežívame zatiaľ najhoršie okamihy krízy. Pred pár dňami som prvýkrát hlásil koordinátorovi zahltenie, prvýkrát sme boli bez lôžka.

Ako takú situáciu ako prednosta kliniky vnímate emočne?

Nie je veľa priestoru na emócie. Musíme s chladnou hlavou robiť dva zásadné kroky. Deň za dňom sa snažíme o maximalizáciu kapacity lôžok, ale tak, aby bola udržateľná, pretože toto nie je šprint, ale maratón.

Nemôžeme otvárať lôžka, ku ktorým by sme nemali dostatok personálu, to je cesta do pekiel, ktorá vedie k stresu a k chybám. Existuje hranica rozšírenia lôžkových kapacít – a tou je kvalifikovaný sesterský personál.

Keď prekročíme túto hranicu, nezachránime viac ľudí, ale štandard a kvalita starostlivosti klesne natoľko, že paradoxne zachránime ľudí menej.

Aké kapacity teda máte?

Na začiatku sme mali jedenásť ventilovaných lôžok pre pacientov s covidom, dnes je ich dvadsaťsedem. A to je zatiaľ náš strop.

Hovorili ste však o dvoch krokoch…

Druhá vec, ako sa dá zachrániť čo najviac ľudí, je triáž.

Triáž. Triedenie pacientov na tých, ktorí dostanú šancu na najvyššiu intenzívnu starostlivosť, a na tých, ktorým bude poskytnutá „len“ paliatívna starostlivosť. Otázkam na triáž sa mnohí lekári aj šéfovia nemocníc snažia vyhýbať.

Ja sa nevyhnem, ak

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Andrej Babiš

Koronavírus

    Rozhovory

    Svet, Zdravie

    Teraz najčítanejšie