Denník N

Policajný prezident Kovařík: Do kontrol dávame všetky sily, ak na to ľudia budú kašlať, stále budú v prevahe (+ podcast)

Peter Kovařík. Foto - TASR
Peter Kovařík. Foto – TASR

➡️ Počúvanie podcastov Denníka N je najpohodlnejšie v aplikácii Denníka N. Zvuk Vám nepreruší, ani keď zmeníte stránku, a počúvať môžete aj bez pripojenia na internet. Sťahujte kliknutím sem.

Tento text načítal neurálny hlas. Najlepšie sa počúva v aplikácii Denník N, aj s možnosťou stiahnutia na počúvanie offline. Našli ste chybu vo výslovnosti? Dajte nám vedieť.

Policajný prezident Peter Kovařík súhlasí s premiérom Igorom Matovičom, že dodržiavanie protipandemických opatrení je predovšetkým na ľuďoch. „Neviem, prečo my Slováci máme takú tendenciu, že keď potrebujeme vyriešiť problém, tak hľadáme spôsob, ako ho vyriešiť jednoduchšie – obídením pravidiel a vybavením si to bokom,“ vraví Kovařík. V rozhovore hovorí aj tom:

  • ako chcú sprísniť kontroly;
  • aký je záujem o očkovanie u policajtov;
  • prečo Františkovi Böhmovi nezadržali zbrane;
  • či považuje trest pre sudcu Pavla Polku za dostatočný.

Premiér Igor Matovič dostal tento týždeň na tlačovej besede otázku, či polícia dostatočne kontroluje dodržiavanie opatrení. Jeho odpoveď bola: „Dajme si ruku na srdce, ľudia sú v obrovskej presilovke voči príslušníkom policajného zboru. Býva nás tu okolo 5,2 milióna a všetkých príslušníkov PZ máme 25-tisíc, to je neustrážiteľné, keď sa ľudia rozhodnú obchádzať pravidlá.“ Súhlasíte s touto odpoveďou a optikou premiéra?

Súhlasím s tým, že je v záujme ľudí, aby dodržiavali pravidlá, a nemajú tie pravidlá dodržiavať preto, že vidia policajta, ale kvôli sebe, kvôli svojim príbuzným, aby sme všetci neskončili niekde na infekčnom v nemocnici.

Znamená to, že polícia nikdy nestíha občanov, ktorí sú v prevahe a ktorí porušujú zákon? Nielen pri pandémii, ale ani pri iných trestných činoch?

Polícia vykonáva kontroly podľa svojich síl a prostriedkov. Momentálne máme na hraniciach nadštandard, 400 policajtov, ktorí vykonávajú kontrolu hraničných priechodov. Keď robíme nepretržitú službu, v praxi to znamená, že potrebujeme na kontrolu hraníc 1500 policajtov.

Keďže sme vnútri schengenského systému, tak štandardne kontrolujeme len ukrajinskú hranicu a všetko ostatné robíme nad rámec. Keď dáme 1500 ľudí na kontrolu hraníc, tak ich odniekiaľ musíme zobrať. Kontrolujeme karanténne opatrenia, rúška, zákazy vychádzania, prevádzky, na to všetko dávame sily, ktoré bežne vykonávajú aj iné činnosti. Ak na to ľudia budú kašľať, tak stále budú v prevahe. My síce budeme pokutovať, ale výsledok nikdy nebude.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Koronavírus

    Policajný prezident

    Rozhovory

    Slovensko

    Teraz najčítanejšie