Denník N

Nové knihy

Knižka krátkych literárnych útvarov hudobníka a spisovateľa Vratislava Brabenca a kolektívna publikácia Centra pre výskum etnicity a kultúry sú ponukou z tohtotýždňových knižných noviniek.

Vratislav Brabenec: Život v Ječný

Vršovice 2016

Pražské vydavateľstvo s trochu zavádzajúcim názvom sa prezentuje čerstvou knihou Vratislava Brabenca. Básnik, spisovateľ, záhradník a hlavne spevák, skladateľ, textár a saxofonista legendárnych The Plastic People of the Universe prichádza s ďalšou várkou svojich krátkych literárnych útvarov (sám ich nazýva „sloupky“), v ktorých sa miešajú spomienky, úvahy či len prosté pozorovania. Martin Machovec v akejsi ankete napísal, že v každej Brabencovej knihe možno nájsť niekoľko literárnych skvostov. V tejto ich je rozhodne väčšie než malé množstvo. Rovnocenným partnerom je tentoraz Krištof Kintera, ktorého výtvarný prejav sa nedá nazvať ilustráciou, je totiž pozorným čitateľom, rozvíja a doplňuje pôvodný Brabencov text. Literárny a výtvarný uragán humoru, melanchólie, nádeje a beznádeje.

Elena Gallo Kriglerová, Alena Holka Chudžíková (eds.): (Ne)spojená krajina

CVEK

Malá krajina, ktorá už takmer 30 rokov hľadá svoju identitu a spôsoby spolužitia rôznych skupín obyvateľov. V niektorých oblasiach sa hýbeme míľovými krokmi vpred, v iných prešľapujeme na mieste a v ďalších sa dokonca opakovane vraciame do minulosti. Nevieme nájsť dôveru k sebe navzájom a len veľmi váhavo pripúšťame, že musíme hľadať, čo nás spája. V Centre pre výskum etnicity a kultúry sa rozhodli obzrieť za uplynulými rokmi a porozmýšľať nad tým, kam sme sa posunuli a kde sú trhliny či ohrozenia, ktorým čelíme. Autori sa snažia identifikovať oblasti, kde zlyhávame vo vytváraní demokratickej, súdržnej a solidárnej spoločnosti. Táto kniha je teda reflexiou pohybov, stagnácií či krokov späť a zároveň úvahou nad potrebnými zmenami, ktoré by nám pomohli fungovať ako jedno spoločenstvo, ako krajina, ktorá je tu pre všetkých.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Knihy

Kultúra

Teraz najčítanejšie