Denník N

Utečencom pomáhajú aj Slováci, do Rakúska vozia veci, v Gabčíkove ich privítajú

Foto - TASR/AP
Foto – TASR/AP

Štát prejavuje len malú ochotu utečencom pomáhať. S pomocou preto začínajú bežní ľudia cez súkromné zbierky a združenia ako Kto pomôže či Výzva k ľudskosti.

[poll id=“138″]

Slovensko nie je len krajina s odmietavým referendom v Gabčíkove. Tragédie utečencov a podmienky, v akých prežívajú, rozbehli individuálne iniciatívy a zbierky.

Ľudia sa snažia pomôcť utečencom na železničných staniciach v Budapešti, v preplnenom tábore v rakúskom Traiskirchene, v Bergu na rakúsko-slovenskej hranici a po príchode do Gabčíkova čaká ich deti privítanie.

V Gabčíkove budú baviť deti aj klauni

Starostovi Bergu sa ozval Peter Cvik, ktorý ponúkol pomoc a čaká na zoznam vecí, ktoré by pre nich potrebovali. Cvik má aj iné plány a týkajú sa piatich stoviek utečencov, ktoré v rámci pomoci prijmeme v Gabčíkove. Jeho obyvatelia sú proti a vyjadrili to aj v referende.

„Spoločne s Vierou Dubačovou, Jánom Orlovským, Luciou Štasselovou a ďalšími občanmi a bežnými ľuďmi pripravujem po príchode utečencov do Gabčíkova návštevu ich prechodného domova a program pre deti, ktoré tam budú spoločne s rodinami ubytované,“ vraví Cvik, ktorý o k téme utečencov píše blogy.

„Plánujeme doniesť bicykle, hračky, sladkosti, limonády a podobne. Okrem toho im spravíme popoludnie, kde sa budú môcť vyšantiť na nafukovacom hrade, zabezpečených máme aj klaunov, ktorí im urobia predstavenie a budeme pre deti vyrábať cukrovú vatu.“

Pozvať chcú aj deti z Gabčíkova. Čakajú len na definitívne počty detí, ich vek a hlavne na termín, kedy ich do Gabčíkova z Rakúska presunú. Podľa rakúskeho ministerstva vnútra by to malo byť začiatkom septembra.

Finančné zbierky:

Človek v ohrození: SK1711000000002621182213, Ľudia na úteku

Slovenská katolícka charita  – č. účtu 2945463097/1100

Fórum Donorov SMS s textom DMS UTECENCI na číslo 877

Materiálne zbierky:

Na stránke Výzva k ľudskosti je aktualizovaný formulár s požiadavkami pre konkrétne miesta, overte si, kam môžete priniesť oblečenie, potraviny či hygienu.

Požiadavky na dobrovoľníctvo:

Formulár, do ktorého sa na Výzve k ľudskosti môžete prihlásiť

Začala so známymi, ozvali sa ďalší

Zbierku pre utečencov zorganizovala aj Zuzana Kizáková. Cez víkend ide do Budapešti, kde na dvoch železničných staniciach prespávajú stovky migrantov a s ňou idú do Maďarska dve autá naložené pomocou.

“Moji starí rodičia prežili koncentračné tábory, a tiež im niekto pomohol, keď sa odtiaľ vrátili – dal im najesť, dal im šaty. Celú túto utečeneckú krízu som sledovala od začiatku a nedalo mi. Nemôžem sa na toľké utrpenie len tak pozerať a spoliehať sa na iných, že pomôžu,“ hovorí.

Väčšiu zbierku pôvodne neplánovala. Keď sa však cez Facebook spýtala svojich známych, či by neprispeli napríklad liekmi, prihlásilo sa ich viac ako štyridsať. Zuzana Kizáková do Budapešti vezie prikrývky, lieky, hygienické potreby či detské topánky.

Vychádza z potrieb maďarskej mimovládky Migration Aid, ktorá združuje stovky dobrovoľníkov a stará sa o utečencov na staniciach a dáva im stravu, či prvú pomoc.

Migration Aid zoznam potrieb každodenne upravuje. Ľuďom v núdzi sa dá pomôcť aj tak, že darcovia organizácii veci priamo kúpia a zašlú cez e-shop.

Utečenci v Maďarsku žijú často v oveľa horších podmienkach ako v Rakúsku. Na staniciach prežívajú v podstate bez pomoci štátu. Ide navyše o tých najchudobnejších, ktorí nedokážu zaplatiť prevádzačom za cestu autom a na západ sa snažia dostať vlakmi.

Skupiny na pomoc rastú

Veľká skupina ľudí sa už vytvorila okolo projektu ktopomoze.sk. Rodiny aj jednotlivci sa tam hlásia, že ubytujú utečencov, alebo im pomôžu inak. Do utorka sa pripojilo zhruba 1500 rodín a jednotlivcov.

Výzve k ľudskosti sa od piatka, keď vznikla, pridali napríklad aj Emília Vášáryová, Martin Pyco Rausch, skupina Korben Dallas aj prezident Andrej Kiska.

Výzva už ponúka presný návod, ako pomôcť, či už finančne, materiálne alebo ako dobrovoľník. Upozorňuje, že finančné zbierky už napríklad vyhlásili Fórum donorov a Slovenská katolícka charita na pomoc prenasledovaným obyvateľom v Iraku. Celoštátnu zbierku v stredu vyhlási aj združenie Človek v ohrození.

Šatstvo pre utečencov zbierajú v bratislavskej Starej tržnici, vo štvrtok a v piatok zbierajú pomoc v lodných kontajneroch Na Riviére v Bratislave, v Nitrianskom kraji zasa pomoc organizuje občianske združenie Pokoj a dobro.

Skupina ľudí okolo Výzvy k ľudskosti sa spojila s viacerými občianskymi združeniami a v utorok pochodovali za utečencov a slušnosť. Na Bratislavskom hrade nabrali zem zo zničeného keltsko-rímskeho náleziska a priniesli ho okolo parlamentu k Prezidentskému palácu, vyzvali na spájanie občianskych aktivít.

„Slovensko na nohy! Poďme spolu zachovať zvyšky ideálov a čistoty (kým ešte máme čistú vodu, myseľ a sny … ), kým nás o ne nepripraví ľahostajnosť, apatia, agresia, nenažranosť a arogancia,“ znela výzva akcie Občianske zaváranie pod hradom.

Pridali sa herci Richard Stanke, Kristína Farkašová Ivan Martinka, Judita Hansman. Akciu usporiadali združenia Oži Slovensko, iniciatíva SOS Bratislavský hrad a regionálna sieť Nie v našom kraji.

Spoluzakladateľka Oži Slovensko Viera Dubačová hovorí, že pred voľbami chcú najmä v regiónoch organizovať debaty s cieľom aktivizovať záujem občanov o veci verejné, vysvetľovať riziká nastupujúceho extrémizmu a riešenia súvisiace so zavádzaním antikorupčných opatrení.

„Dozrel čas, aby sa ľudia s rovnakými hodnotami, snívajúci o slušnej a bezpečnej spoločnosti, začali spájať,“ povedala Dubačová.

V Rakúsku pomáhajú viacerí

Do preplneného utečeneckého tábora v rakúskom Traiskirchene sa s pomocou vybrala aj herečka Petra Polnišová s Wandou Adamik Hrycovou. Je v ňom zhruba dvojnásobok ľudí, než na ktoré je prispôsobený. Stovky z nich spia na dvore v stanoch, niektorí vo vlastných turistických. Doviezli hlavne oblečenie. Nie sú zďaleka jediné. Na Facebooku je takýchto súkromných zbierok pre Traiskirchen viac.

V Rakúsku existuje dobre zorganizovaná sieť mimovládok, cez ktoré ľudia utečencom pomáhajú. Jednou z najväčších je cirkevná Caritas. Pomôcť sa dá aj adresne. Okrem špecializovaných zbierok na lieky či knihy pre utečencov v ich materinských jazykoch, existuje aj systém Flüchtlinge Wilkommen (utečenci vitajte), cez ktorý môžete ubytovať ľudí, ktorých si priamo vyberiete a mimovládka vám na to finančne prispeje. Takýto spôsob ubytovania u Rakúšanov sa dá aj sponzorovať.

Na sociálnych sieťach sa dávajú dohromady aj ľudia, korí chcú pomôcť utečencom tesne pri našej hranici. Rakúske úrady totiž vybudovali malú ubytovňu z unimobuniek priamo na hraničnom priechode Berg – Bratislava. Utečenci v ňom zatiaľ nie sú, malo by do nej prísť okolo 60 Sýrčanov.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Migrácia

Slovensko

Teraz najčítanejšie