Denník N

Meč, ktorý tam nemal čo hľadať. Vzácny objav mení pohľad na kontakt Keltov s Grékmi

Rekonštrukcia meča z múzea v Nemei. Na mieste, kde mali keltské meče draky alebo gryfy, sú dva delfíny. Foto – Jan Kysela
Rekonštrukcia meča z múzea v Nemei. Na mieste, kde mali keltské meče draky alebo gryfy, sú dva delfíny. Foto – Jan Kysela

Železný meč so zachovanou drevenou rúčkou a pošvou so zlatou výzdobou našli archeológovia v studni v Diovej svätyni v gréckom meste Nemea už pred niekoľkými desiatkami rokov.

Bez väčšej pozornosti potom dlho ležal na dne vitríny v tamojšom múzeu ako bežný artefakt. Až do chvíle, než múzeum navštívili archeológovia z pražskej Univerzity Karlovej.

Jan Kysela, jeden z členov výpravy, v skrútenom kuse železa spoznal jedinečný predmet stojaci medzi svetom Keltov a starých Grékov.

Hoci mala zbraň typicky keltský výzor, v studni sa ocitla skôr, než Kelti podľa dobových záznamov do Grécka vpadli. Je tak cenným archeologickým dôkazom, že oba národy boli spolu v kontakte už desiatky rokov pred inváziou, a že sa Gréci neštítili prijať barbarskú výzbroj.

V rozhovore pre český Deník N hovorí o svojom výnimočnom objave, živote starých Keltov, druidoch z komiksu o Asterixovi a Obelixovi i o tom, že sa do dnešných Čiech z Ríma dovážali bezcenné čačky.

Na unikátny meč ste narazili v múzeu v meste Nemea. Ako sa to presne stalo?

V roku 2015 sme šli do Grécka naučiť študentov niečo o tamojšej archeológii. Ja sa nevenujem gréckej, ale talianskej archeológii, tak som sa tešil, že tam nebudem riešiť nič, čomu by som sa sám odborne venoval.

Ešte v ten deň ráno som študentom ukazoval jediné dva isté keltské predmety, ktoré z Grécka poznáme. A o dve hodiny neskôr som v múzeu v nemom úžase uvidel meč, ktorý je… (krúti hlavou)

Taký odlišný od tých ostatných?

Stredoeurópska záležitosť, ktorá v Grécku nemá čo robiť. Úplne jedinečná vec.

Takže ste si mysleli, že to bude odpočinok, a zrazu vám udrel do očí predmet vášho vedeckého záujmu.

Vec, ktorá sa nedala ignorovať.

Čo vás na tom meči tak uchvátilo? Prečo bol taký iný ako ostatné predmety, ktoré sa tam nachádzajú?

Tá vec je mimoriadna tým, že v Grécku nemá čo robiť. Gréci používali úplne iné typy mečov, v staršom i neskoršom období. A v Nemei vo vitríne ležal typ meča, ktorý v tej dobe (v 4. až 1. storočí pred Kristom) existoval v strednej Európe a používali ho tí, ktorým hovoríme dosť nepresne a nemiestne Kelti.

O tom, že Kelti prišli do Grécka, sa vedelo. Je to dlhodobo diskutovaná záležitosť. Až na to, že predmety, ktoré by sme s nimi mohli spájať, z Grécka nepoznáme. Sú tri, maximálne štyri predmety tohto typu, a niektoré z nich sú navyše pochybné. A zrazu tu ležal tento predmet. Až na to, že sa potom ukázalo, že je to celé ešte trochu zložitejšie.

K tomu sa ešte dostaneme. Prečo je nepresné nazývať ich Keltmi?

Kelti sú

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

História

Rozhovory

Svet, Veda

Teraz najčítanejšie